22 februari 2018Wonen
Een steenmarter verjagen: zo doe je dat
Ongedierte, daar zit natuurlijk helemaal niemand op te wachten. Meestal denken we bij ongedierte aan muizen, ratten, of bijvoorbeeld boktorren. Maar in Europa (en dus ook in Nederland) komen ook steeds vaker steenmarters voor. Deze beesten veroorzaken ook veel schade en overlast , vaak bij vogelliefhebbers en pluimveehouders. Wat kan je zelf doen om een steenmarter te verjagen? Wij zochten het voor je uit.
Allereerst: wat is een steenmarter eigenlijk?
Een steenmarter is een zoogdier en behoort tot de marterachtigen zoals de bunzing, boommarter, otter, das, hermelijn en wezel. Een steenmarter is ongeveer even groot als een poes of kat, maar is wel slanker en staat lager op zijn pootjes.
Wat het meeste opvalt aan de steenmarter is de pluimstaart die tot wel 26 centimeter groot kan worden. Een steenmarter vind je vaak terug in de buurt van mensen. Ze maken dankbaar gebruik van woningen, schuurtjes, garages en auto’s.
Een steenmarter is een roofdier en eet eigenlijk alles. Meestal gaat het dan om kleine dieren zoals muizen, vogels, ratten en konijnen. Maar ook met ons eigen afval weten steenmarters wel raad.
Schade en overlast van een steenmarter
Als je eenmaal een steenmarter in huis hebt, dan wil je daar net als bij ander ongedierte zo snel mogelijk vanaf. Een steenmarter kan namelijk op verschillende manieren voor overlast zorgen; bijvoorbeeld door vernielingen, lawaai en stank.
Vernielingen
Steenmarters knagen graag de kabels onder de motorkap van je auto stuk. Dat komt omdat bij de productie van die kabels vaak visolie wordt gebruikt. Ook maken steenmarters soms isolatiemateriaal in en om huizen stuk als ze op zoek zijn naar een nest of slaapplaats.
Lawaai
Steenmarters maken ook veel lawaai, zeker als ze op zolder zitten. Ze rennen en springen graag met elkaar en omdat het nachtdieren zijn, zorgt dit in veel huishoudens voor slapeloze nachten.
Stank
Een steenmarter kan ook enorm veel stankoverlast veroorzaken. Ze gebruiken vaak een speciale plek in huis (bijvoorbeeld op zolder) om hun behoefte te doen. Ook nemen ze een gevangen prooi mee naar hun schuilplaats en laten dan grote delen van de buit achter. Het gevolg? De kadavers gaan ontbinden en enorm stinken.
Hoe kan je een steenmarter verjagen?
Je mag een steenmarter alleen verjagen en dus niet bestrijden met gif, vangen of doden. De steenmarter behoort namelijk tot de beschermde diersoorten. Steenmarters zijn in principe goed te verjagen door een speciale spray te gebruiken. Deze spray is onder andere verkrijgbaar bij de bouwmarkt of in de dierenwinkel.
Steenmarter verjagen in huis
Als je een steenmarter wil verjagen in huis, dan moet je eerst checken of de steenmarter nog wel in huis is. Aangezien ze pas actief worden als het donker is, is de kans niet zo groot dat je ze overdag ziet. Meestal zitten ze dan op een andere rustplaats, buiten je woning.
Als de steenmarter niet in huis aanwezig is, kun je alle gaten en kieren van meer dan 5 centimeter afsluiten (met bijvoorbeeld gaas). Maak het gaas wel goed vast, want ze zullen hun uiterste best doen om weer naar binnen te komen.
Steenmarter in de auto
Heb je een steenmarter in je auto, dan kan het helpen om een stuk gaas onder je auto te spannen en daar je auto op te parkeren. Span het gaas in een vierkant tussen een paar panlatten en zorg dat het gaas zo'n 30 tot 40 centimeter buiten de auto uitsteekt. Span het gaas niet te strak, want het gaas gaat dan golven zodat de marter er niet meer durft te lopen. Even spuiten met deodorant schijnt overigens ook te helpen om de steenmarter uit de auto te verjagen.
Steenmarter met geluid verjagen
Je kan een steenmarter ook verjagen met ultrasoon geluid, maar daar zijn de meningen wel wat over verdeeld. De beesten wennen na verloop van tijd namelijk aan dit geluid. Daarom is een apparaat met een bewegingssensor beter. Het geluid gaat dan pas aan als de marter erbij in de buurt is waardoor hij zal schrikken.
Steenmarter verjagen met een wc-blokje?
Tot slot nog een tip uit de categorie ‘oma weet raad’. Het schijnt dat je een steenmarter ook uit de auto kan verjagen met een wc-blokje. De geur van het blokje zorgt er dan voor dat de steenmarter wegblijft. Vergeet alleen niet dat je met zo’n oplossing te maken hebt met een product dat bomvol chemicaliën zit. Zet je de verwarming aan in je auto, dan adem je vervolgens de dampen misschien zelf ook in. En dat is natuurlijk weer niet zo fijn.
Deel dit bericht