Ga naar inhoud

12 februari 2018Wonen

Schade aan woning vaak eenvoudig te voorkomen

Een inbreker die de weg in je huis weet, een te laat ontdekte brand en waterschade door achterstallig onderhoud. Schade-expert Cor van der Straten neemt je mee in zijn wereld.

Als schade-expert zie ik regelmatig dat mensen het slachtoffer zijn van inbraak, brand of wateroverlast, terwijl dat met simpele maatregelen te voorkomen was. Wat mij vaak opvalt, is hoe goed een dief weet waar in huis hij geld en sieraden kan vinden, ook al is hij nog nooit binnen geweest. Mensen hebben namelijk verbluffend vaak dezelfde gewoonten bij het opbergen van hun kostbare spullen.

Als je dat als inbreker weet, heb je in een mum van tijd gevonden wat je zocht. In de woonkamer open je de secretaire of het buffet waar de bewoner vaak geld bewaart. In de keukenla vind je een portemonnee. Dan naar de ouderslaapkamer. Daar liggen op het nachtkastje sieraden en een duur horloge voor het grijpen. Nog even in de linnenkast kijken, en ja hoor. Daar staat het gezellige Brabantia geldkistje met geld en andere waardevolle spullen.

  • Bewaar geen geld in huis.
  • Leg sieraden op een ongewone plek, waar een inbreker niet aan denkt.

Hang rookmelder op

Hoe eerder brand ontdekt wordt, hoe kleiner de schade. De grootste brandschade zien we dan ook bij mensen die geen rookmelders hebben. En dat zijn er heel wat. Of de rookmelders liggen in een la te wachten op installatie. Hangen ze er wel, dan worden de batterijen vaak niet op tijd vervangen. Als je bedenkt dat ook je persoonlijke veiligheid in het geding is, weet je wat je te doen staat:

  • Hang rookmelders op. Er zijn ook rookmelders met dubbelzijdige tape waarbij geen boor- en schroefwerk nodig is.
  • Vervang de batterijen op tijd.

Zorgvuldig omgaan met apparaten

Volgens Stichting Salvage wordt de helft van de woningbranden veroorzaakt doordat apparaten verkeerd gebruikt worden of defect zijn. Zo zien we regelmatig dat brand is ontstaan doordat er te veel apparaten waren aangesloten op één stekkerdoos. Ook worden snoeren nogal eens slordig gebruikt. En berucht is de wasdroger. Door de combinatie van stof, warmte en stromende lucht kan er gemakkelijk brand ontstaan. Hoe vergroot je je veiligheid?

  • Sluit niet te veel apparaten aan op één stekkerdoos.
  • Rol verlengsnoeren en haspels bij gebruik helemaal uit. Leg geen snoeren onder de vloerbedekking.
  • Reinig het filter van de wasdroger na elke droogbeurt.

Wateroverlast

Als het gaat om waterschade is vaak de wasmachine de grote boosdoener. Vooral de oudere types hebben geen waterslot tussen de kraan en de aanvoerslang. Als de slang losschiet, stroomt het water onbekommerd de woning in. Eenvoudig op te lossen:

  • Plaats een waterslot bij wasmachine en vaatwasser. Bij een lekkage stopt de watertoevoer dan automatisch.
  • Plaats een wateropvangbak onder de wasmachine, zeker als die op een hogere verdieping staat.

Lekkende kitranden

Zie je tot je verbazing bruine vlekken ontstaan in het plafond? Grote kans dat dan de kitranden in je badkamer niet meer deugen. Extra vervelend is dat je schade door achterstallig onderhoud niet vergoed krijgt. Dus:

  • Vervang de kitranden in de badkamer op tijd. Als vuistregel geldt: eens in de vijf jaar.

Veilig Wonen van Univé

Voorkom brand, waterschade of inbraak met Veilig Wonen van Univé. U heeft de keuze uit verschillende diensten. Bijvoorbeeld een alarmsysteem in huisschoorsteenvegen  of cv-onderhoud.  Bovendien ontvangt u direct korting op de premie van uw woonverzekering bij Univé. Stel dus zelf online uw Veilig Wonen-abonnement samen.

Deel dit bericht