22 maart 2024Wonen
Repair Café geeft kapotte spullen tweede leven
Houdt je stofzuiger ermee op? Of wil die ene mooie lamp niet meer aan? Gooi ‘m niet weg, maar ga ermee naar een Repair Café. Daar werken deskundige vrijwilligers die jouw apparaat met veel plezier repareren. Dat is goed voor je portemonnee én het milieu.
Als het met techniek te maken heeft, weet René Boonstra er raad mee. Een schakelaartje vervangen, een draadje aansluiten, en de boel doet het weer. René is vrijwilliger in het Repair Café in Heerenveen. Twee keer per maand staat hij samen met een vaste groep vrijwilligers klaar om kapotte spullen nieuw leven in te blazen.
Goed voor het milieu
Het Repair Café is een plek die draait om repareren. Spullen die kapotgaan, worden tegenwoordig snel weggegooid en vervangen door een hagelnieuw exemplaar. Zonde, want de meeste spullen zijn na een kleine reparatie weer prima bruikbaar. Iets nieuws kopen is dus lang niet altijd nodig. Dat scheelt geld, maar is ook goed voor het klimaat. Want de productie van nieuwe spullen kost energie en grondstoffen en belast daardoor het milieu.
Afgekeurd, maar toch nuttig
In het Repair Café – er zijn locaties in heel Nederland – werken vrijwilligers die affiniteit en ervaring hebben met bijvoorbeeld techniek of houtbewerking. Zij repareren met veel plezier de spullen die worden binnengebracht: van huishoudelijke apparaten als stofzuigers tot speelgoed en zelfs kleine meubels. René werd vrijwilliger bij het Repair Café toen hij na een loopbaan in de elektrotechniek werd afgekeurd. Zo kon hij zich toch blijven inzetten voor de maatschappij.
Bruikbare onderdelen
“Tachtig procent van de spullen die mensen bij ons brengen, krijgen we weer aan de praat”, vertelt hij trots. “Ik vind het mooi om iets te repareren. Dan krijgt het een tweede leven.” En lukt dat toch niet? Ook dan belandt iets niet direct in de container. “Met toestemming van de eigenaar halen we de bruikbare onderdelen eruit. Die kunnen we weer ergens anders voor gebruiken. We proberen zo min mogelijk weg te gooien.”
Fijne groep collega’s
Het voelt goed, vindt René, om wat kapot is weer werkend te maken. “Mensen zijn vaak heel blij dat hun platenspeler, lamp of ander apparaat het weer doet. Soms krijgen we spullen in handen die veel emotionele waarde hebben. Dan is het extra bijzonder om eraan te sleutelen.” René vond in het Heerenveense Repair Café ook nog eens een fijne groep collega’s. “Ook privé spreken we elkaar inmiddels regelmatig. We hebben het altijd gezellig.”
Ook Univé probeert spullen zo veel mogelijk te hergebruiken. We roepen amateurclubs- en verenigingen in Nederland op om overbodig clubmateriaal te verzamelen voor recycling. Denk aan vlaggen, banieren en spandoeken die niet meer gebruikt worden. Deze materialen krijgen een tweede leven als bijvoorbeeld strandstoel, boodschappentasje of etui.
Deel dit bericht