18 augustus 2022Vervoer
Ongelukken voorkomen met 5 simpele verkeerstips
Nu de zomervakanties erop zitten, wordt het weer drukker op de weg: we gaan weer naar het werk of de sportclub en kinderen gaan weer naar school. Dat iedereen weer even moet wennen aan die drukte, blijkt uit de cijfers over verkeersongelukken. Daarvan gebeuren er vlak na de zomer namelijk een stuk meer dan in andere periodes.
Gelukkig kunnen we zelf diverse dingen doen om veiliger op weg te gaan. We hebben vijf verkeerstips op een rijtje gezet.
Samen zorgen we voor veilige fietsroutes
Fietsers zijn helaas kwetsbaar in het verkeer. Rijd je met de fiets op een weg waar auto’s 50 kilometer per uur mogen, dan is de kans op een ongeluk drie keer zo groot als wanneer je op het fietspad rijdt. RTL Nieuws heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar veilige fietsroutes. Zo controleer je dus makkelijk welke route naar school of werk voor jou het meest veilig is.
Heb je zelf kinderen, oefen dan de route naar school met hen en fiets of loop met hen mee totdat ze zelfstandig op pad kunnen. Toch met de auto? Vermijd routes rondom scholen. Zo laten we kinderen veilig naar school lopen of fietsen.
Rijd langzamer (al is het maar één kilometer per uur)
Het klinkt nog al als een open deur, maar de cijfers zetten je waarschijnlijk wel aan het denken. Nét iets langzamer rijden helpt enorm om het verkeer veiliger te maken. Als we met z’n allen 49 kilometer per uur in plaats van 50 rijden, leidt dat al tot 5,9% minder doden en 4% minder ernstig gewonden. De kans dat een voetganger of fietser een aanrijding overleeft, neemt snel toe bij een lagere snelheid. Zo heeft een voetganger een overlevingskans van 60% bij een snelheid van 50 kilometer per uur, bij een snelheid van 30 is die kans maar liefst 95%!
Maak gebruik van rijhulpsystemen
Auto’s hebben tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om jou een handje te helpen om het rijden makkelijker te maken. Zoals bijvoorbeeld ‘Lane Keep Assist’, dat waarschuwt als je bijna uit de rijbaan raakt en bijstuurt. Dit verkleint de kans op ongelukken met 67%. Ook de ‘Rear Collision Warning’, die waarschuwt voor een aanrijding van achteren, zorgt voor flink minder ongelukken: 50%. Dit systeem helpt een ongeluk te voorkomen. Als dat niet lukt, worden de gordels aangespannen, zodat de inzittenden beter beschermd zijn. Ook het systeem dat waarschuwt voor bijvoorbeeld voetgangers en fietsers in de dode hoek zorgt voor minder ongelukken.
Heeft jouw auto zo’n systeem? Maak daar dan dankbaar gebruik van! Maar let op: niet alle rijhulpsystemen zorgen voor minder ongelukken. Cruise control en parkeerhulp zorgen juist voor meer ongelukken.
Neem een pepermuntje
Of hang een geurdispenser met de geur van munt in je auto. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat je hier alerter van wordt en wat rustiger gaat rijden. En die combinatie zorgt ervoor dat het verkeer weer een stukje veiliger wordt en er minder ongelukken ontstaan.
Rijd MONO
Bij maar liefst 68% van de ongelukken in het verkeer speelt afleiding een rol, vaak is dat door een smartphone. Bij Univé rijden we MONO, dat betekent dus: telefoon weg in het verkeer, om afleiding te voorkomen.
Deel dit bericht