Ga naar inhoud

17 september 2024Wonen

Niet vervangen, maar herstellen: “Mijn dakgoot is weer als nieuw”

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Schade dus ook. Vaak worden beschadigde spullen vervangen door nieuwe. Maar dat is eigenlijk best zonde. In veel gevallen kan de schade heel netjes worden hersteld. Ook de kunststof dakgoot van mevrouw de Vrieze – Hushof hoefde niet te worden vervangen, maar kon snel worden gerepareerd.

"Dat kan ik wel maken!"

Er werd bij haar buren op het dak gewerkt. Ineens klonk een enorm kabaal. “Er waren een paar dakpannen naar beneden gevallen. Ze waren zó tegen mijn kunststof dakgoot aan gestuiterd. Die was behoorlijk beschadigd: er zat een gat in en een flinke scheur”, zegt mevrouw de Vrieze – Hushof. Ze gaat ervanuit dat er een heel nieuw stuk dakgoot geplaatst zal moeten worden. “Maar de schadehersteller die langskwam, zei direct: dat kan ik wel maken! Hij heeft de goot prachtig gerepareerd. En ook nog eens heel snel, want hij is maar een uurtje of twee bezig geweest.”

Sneller en duurzamer

Bij Univé laten we steeds vaker schade aan de eigendommen van onze leden herstellen. Repareren gaat vaak sneller en levert minder overlast op dan vervangen. Bovendien is het in veel gevallen zelfs nog goedkoper én het is beter voor het milieu. Want herstellen kost minder energie dan het produceren van een compleet nieuw bankstel of aanrechtblad. Bovendien: waarom zou je een meterslang aanrechtblad compleet vervangen, terwijl slechts een klein stukje beschadigd is? Of een bank die nog hartstikke prima zit: die hoef je toch niet weg te gooien als er alleen een scheur in de stof zit?

Onzichtbare reparaties

“Wat professionele schadeherstellers kunnen met een scheur in een leren bankstel, een schroeivlek in stof of een beschadigd aanrechtblad is ongelooflijk. Je ziet er werkelijk niets meer van”, zegt Otto Selles, teammanager Univé Expertise. “Zelfs bij auto’s kunnen sommige deuken, die bijvoorbeeld door hagel ontstaan zijn, worden gerepareerd zonder dat het nodig is om een nieuwe laklaag aan te brengen.”

Milieuvriendelijk werken

Otto: “Bij Univé werken we alleen samen met herstellers die het GroenGedaan!-keurmerk van Stichting Duurzaam hebben, of een vergelijkbaar certificaat. Dat keurmerk toont aan dat ze bijvoorbeeld zoveel mogelijk met milieuvriendelijke materialen werken, zich inzetten om hun energieverbruik te verminderen, materialen hergebruiken en afval recyclen.” Ook de kunststof dakgoot van mevrouw de Vrieze is op een milieuvriendelijke manier hersteld. “Ik ben heel blij met deze oplossing van Univé. Mijn dakgoot is weer als nieuw.”

Deel dit bericht