25 oktober 2018Gezondheid
Kinder-EHBO: belangrijke tips voor ouders
Heb je jonge kinderen of worden jullie binnenkort ouders? Zorg dan dat je deze tips op het gebied van Kinder-EHBO goed doorleest. Hans van der Pols Msc van Het Oranje Kruis vertelt je wat te doen als je baby iets verkeerds inslikt en (bijna) stikt, een brandwond of koortsstuip heeft of flink het hoofd stoot.
Heeft je kind iets verkeerds ingeslikt?
Een belangrijk onderdeel van kinder-EHBO is: weten wat je moet doen als je kind iets inslikt dat niet in het lichaam thuishoort. Hans van der Pols:
“Laat je kind dat een irriterende stof binnen heeft gekregen de mond spoelen met water als hij of zij dat kan. En laat dit vervolgens uitspugen. Is je kind bewusteloos, benauwd of suf na inname van een giftige stof? Bel dan 112. In overige gevallen bel je met de huisarts of huisartsenpost wanneer je kind een giftige stof heeft binnengekregen. En bel vooral ook bij het inslikken van knoopcelbatterijen.”
Wat te doen als je baby stikt
Als je baby zich verslikt en daarbij geen geluid kan maken of niet kan hoesten, bel je onmiddellijk zelf 112 als je alleen met je kind bent. Is er iemand anders in de buurt? Laat die dan bellen, zodat je snel zelf hulp kunt geven.
Je kunt bij het bellen met 112 het beste je telefoon op de luidsprekerstand zetten. Dan kun je tegelijk al met onderstaande handelingen beginnen.
Je pakt je baby op en je legt je kind in buikligging op je onderarm met het gezicht naar beneden. Ondersteun zijn hoofd door de onderkaak vast te houden.
"Houd je je kind met het hoofd naar beneden, dan helpt de zwaartekracht mee bij de verwijdering van het voorwerp," aldus Hans van der Pols.
Geef je baby of kind een stevige klap op de rug, tussen de schouderbladen. "Door de klap kun je het voorwerp loskrijgen", legt Hans van der Pols uit. Sla vijf keer op de rug.
Merk je geen effect? Draai dan je baby op zijn rug op je andere onderarm, met het hoofd ondersteund. Druk met twee vingers op het midden van de borstkas.
Hans van der Pols: " Deze borstcompressies geven een drukverhoging in de borstkas, waardoor het voorwerp hopelijk los komt . Je gaat door met het afwisselen van rugslagen en borstcompressies totdat de ambulance er is.”
Brandwond bij je kind? Volg deze stappen:
- Zorg ervoor dat je de kleding en de luier van je baby zo snel mogelijk uitdoet.
- Koel brandwonden vervolgens 10 minuten met bij voorkeur lauw zachtstromend kraanwater (15 tot 30°C).
- Koel bij voorkeur niet met koud water of ijs vanwege de kans op onderkoeling.
- Koel alleen de brandwond om onderkoeling te beperken.
- Dek tweede- en derdegraads brandwonden af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
- Bel 112 bij grote brandwonden; doe dit wel tijdens of na het koelen.
- Zorg ervoor dat je kind niet zelf de brandwonden kan aanraken.
Blijf alert bij een gestoten hoofd
Leert je kind lopen of kruipen, dan is het hoofd stoten vaak onvermijdelijk in het leerproces. Hans van der Pols: “Waar je op moet letten als je kind op het hoofd is gevallen, is of het moet braken of slaperig wordt of dat zijn gedrag verandert. In dat geval is extra aandacht belangrijk. Let goed op, want het kan een paar uur duren voordat deze symptomen zich voordoen. Blijf dus alert en ga naar de Eerste Hulp als je het niet vertrouwt.”
Koortsstuip bij je baby of kind
Een koortsstuip bij je kind is heel beangstigend voor jou als ouder. Zorg dat je rustig blijft en er hulp bij haalt, adviseert Hans van der Pols: “Bel 112 bij koortsstuipen en zorg ervoor dat je kind zich tijdens de stuipen niet bezeert. Haal warme dekens of dikke jassen weg en leg je kind na de koortsstuip op de zij.”
Deel dit bericht