24 september 2020Reizen
Je wilt naar het buitenland, maar ook daar heerst corona. Wat dan?
Heb je vragen over het coronavirus en wat het betekent voor je reis naar het buitenland? Dan is het goed om vooraf de nodige info te hebben. Wat sowieso goed is: kijk regelmatig op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar vind je altijd de meest actuele informatie. Zo weet je direct of je (vakantie) bestemming toegankelijk is.
Code geel, oranje en rood
Het zal je niet zijn ontgaan dat elk land vanwege corona een kleurcode heeft gekregen. Is een land helemaal veilig, dan heeft het code groen. Met code groen zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s, maar dat geldt helaas voor (vrijwel) geen enkel land. Naast groen onderscheiden we drie kleurcodes:
- geel
In dit land zijn vakantiereizen mogelijk, maar gelden er veiligheidsrisico’s. - oranje
Dit land is alleen toegankelijk voor noodzakelijke reizen, dus vakantiereizen worden afgeraden. - rood
In dit land mag je niet reizen.
Via die codes weet je dus al iets over de veiligheid in het land van jouw bestemming. Maar het wordt wat ingewikkelder als een land van code verandert terwijl jij daar nu net bent. Wat dan?
Het land waar je bent verandert van kleurcode
Als een gebied ‘teruggaat’ naar code geel, is dat een gunstig teken. Dan zijn vakantiereizen weer mogelijk. Maar het kan ook andersom gebeuren. Bij grotere uitbraken kan het reisadvies van een heel land bijvoorbeeld weer van code geel naar code oranje gaan. En als jij er dan net bent, zit je zomaar ineens in de problemen. Houd daarom het reisadvies goed in gaten, zowel vóór, tijdens als na je buitenlandse reis.
Als je weer thuiskomt – soms thuisquarantaine
Kom je uit een gebied met code geel, dan hoef je bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine. Maar anders ligt het als dat gebied naar code oranje is veranderd terwijl je er was. In dat geval moet je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dat geldt trouwens altijd als je uit een oranje gebied komt. Hier kun je meer lezen over wat thuisquarantaine inhoudt.
De codes en je reis- en/of annuleringsverzekering
Rondom corona kunnen zich verschillende situaties voordoen. Dat verschilt per land en soms zelfs per provincie, district of deelstaat. En natuurlijk wil je weten of je reis- en/of annuleringsverzekering geldig is in jouw specifieke situatie. Of jouw (schade)claim verzekerd is, hangt in de eerste plaats af van:
- de dekking die je hebt afgesloten (wel of geen medische kosten);
- de oorzaak van je claim (is deze wel of niet veroorzaakt door het coronavirus);
- de kleurcode op je vakantiebestemming (geel, oranje of rood).
Daarnaast kunnen plotselinge codewijzigingen tijdens je buitenlandse vakantie roet in het eten gooien. Het is dan belangrijk dat je snel kunt reageren en weet wat je moet doen.
Veelgestelde vragen
Corona is wispelturig en doet wat-ie wil. Daarom kun je het beste hier de actuele antwoorden bekijken op veelgestelde vragen over het coronavirus en je verzekering.
En vergeet niet om regelmatig de site van Buitenlandse Zaken te checken.
Deel dit bericht