Ga naar inhoud

3 januari 2025Gezondheid

Geldzorgen? Je staat er niet alleen voor

1 op de 8 mensen in Nederland leeft in armoede. Als je weinig geld hebt, is het moeilijk om mee te doen in de maatschappij. En dat kan grote gevolgen hebben. Gelukkig is er hulp voor mensen met geldzorgen of financiële problemen.  

Moeite met rondkomen

Elke dag keihard werken en toch de eindjes aan elkaar moeten knopen. Of door een opeenstapeling van pech in korte tijd je spaargeld kwijtraken. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. In ons land leven 540.000 mensen in armoede. Nog eens 1,2 miljoen mensen zitten net boven de armoedegrens. Na het betalen van hun vaste lasten houden zij geen of weinig geld over voor bijvoorbeeld boodschappen of de tandarts. 

Stille armoede 

Armoede is niet altijd zichtbaar. Veel mensen praten niet over hun geldzorgen. Of ze wringen zich in bochten om niet te laten merken dat ze te weinig geld hebben. Zoals die vrouw die wel meegaat naar een etentje met vriendinnen, maar daarna geen geld meer heeft voor boodschappen. Of die hardwerkende ondernemer die zijn gezondheidsproblemen niet laat onderzoeken omdat hij de eigen bijdrage niet kan betalen. 

Gezondheidsproblemen door stress 

Geldzorgen kunnen tot grote problemen leiden. Als schulden altijd op de loer liggen, geeft dat stress. Chronische stress vergroot het gevaar op hart- en vaatziektes en de kans op overgewicht. Daar komt bij dat mensen met een laag inkomen minder snel medische hulp inschakelen vanwege de kosten ervan. 

Geen sportclub of museum 

Omdat meedoen aan de maatschappij nu eenmaal geld kost, kan armoede ertoe leiden dat iemand in een sociaal isolement raakt. Lid worden van de sportvereniging? Een kop koffie drinken buiten de deur? Of een museum bezoeken? Veel mensen die leven met een beperkt budget, schrappen uitjes en activiteiten als deze noodgedwongen uit hun leven. 

Hulp bij armoede of financiële problemen 

Gelukkig is er hulp voor mensen die worstelen met armoede of financiële problemen. Zo bouwt Quiet communities die mensen helpen om uit hun sociale isolement te komen. Wie lid is van een community, ontvangt bovendien regelmatig gratis een extraatje – van fietsreparatie tot nieuwe kleding. 

Betalingsachterstand voorkomen

Ook bij Univé hebben we oog voor armoede. Om te voorkomen dat een betalingsachterstand verder oploopt, kun je bij ons een betalingsregeling treffen. Leden die (even) minder te besteden hebben, verwijzen we naar Geldfit. Dit onafhankelijke platform is er speciaal voor vragen en zorgen over geld. 

Meedoen zonder geldzorgen 

Heb je moeite om rond te komen, dan denken de experts van Geldfit met je mee. Zijn er manieren waarop je geld kunt besparen? Heb je misschien recht op bepaalde toeslagen? Of zijn er organisaties in je buurt die je kunnen helpen? Geldfit helpt mensen weer grip te krijgen op hun geld. Zodat ze weer volop kunnen meedoen aan de maatschappij. Zonder geldzorgen. 

Deel dit bericht