Ga naar inhoud

6 april 2023Wonen

Duurzaam wonen vraagt om een duurzame aannemer

Stukadoor werkt aan een muur van gipsplaten in een huis

Als je kiest voor duurzaam wonen en verbouwen, dan is het een logisch vervolg dat je ook een aannemer wilt die oog heeft voor duurzaamheid. 

Het selecteren van een duurzame aannemer kan echter een uitdaging zijn, want niet alle aannemers hebben dezelfde kwalificaties of kennis op dit gebied. Daarom hebben we dit artikel geschreven, waarin we tips geven hoe je tot de juiste beslissing komt. 

Een aannemer die producten, machines en materialen gebruikt die afval verminderen, hulpbronnen behouden, energie-efficiëntie verbeteren, het omringende milieu en de gemeenschap verbeteren. Uiteraard met oog voor het gewenste resultaat.

Op zoek naar de juiste aannemer voor jou 

Wanneer je op zoek gaat naar een aannemer die past bij de wensen voor jouw verbouwing, is het belangrijk om goed vooronderzoek te doen. Dit kan je doen door te bekijken welke lokale aannemers er zijn, door rond te vragen en door recensies te controleren. Dit vooronderzoek geeft je inzicht in hoe de aannemer werkt, of ze kwaliteitsdiensten leveren tegen concurrerende prijzen en vooral hoe betrouwbaar ze zijn. Heb je een aannemer gevonden die past bij jou wensen en heb je hier een goed gevoel bij? Doe dan vooral nog een extra check op hun werkwijze, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Een verbouwing gaat in veel gevallen gepaard met flinke budgetten en de nodige stress, dan wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn. Nietwaar? Wees daarom niet bang om hier de tijd voor te nemen. Een goed begin is het halve werk. 

Gebruik van duurzame materialen 

Een groene aannemer maakt zoveel als mogelijk gebruik van duurzame materialen. Duurzame materialen zijn over het algemeen nog een stuk prijziger dan de traditionele bouwmaterialen. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop ze geproduceerd worden en omdat de vraag naar duurzame materialen nog een stuk lager is. Toch is het belangrijk om samen naar het grote plaatje te kijken. Want ja; de materialen zijn in aanschaf misschien duurder, maar hebben over het algemeen een langere levensduur dan traditionele materialen. Tel daarbij de subsidiemogelijkheden op (waar deze aannemer je zeker bij kan adviseren) en wellicht is die duurzame isolatie ineens een stuk aantrekkelijker. Last but not least zorgt het gebruik van duurzame materialen voor een beter milieu en dat is ook heel wat waard. 

Trends, ontwikkelingen en regels 

Ben je enthousiast geworden over de inzet van duurzame materialen voor jouw verbouwing? Dan is het belangrijk dat je aannemer hier ook goed mee bekend is. Nieuwe materialen vergen immers een andere manier van verwerken. Neem daarom in je research vooraf mee in welke mate de aannemer op de hoogte is van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van energie-efficiency en hoe veel kennis zij hebben van groene bouwpraktijken en technologieën. Als je toch bezig bent om je hierin te verdiepen is het ook goed om hun kennis van de plaatselijke bouwvoorschriften en -regels te controleren. Lokale bouwvoorschriften en -regels kunnen soms wat intimiderend zijn, maar ze zijn er niet voor niets. Het negeren van deze voorschriften en regels kan tot vertraging en hoge kosten leiden. Het is daarom belangrijk dat je toekomstige aannemer goed op de hoogte is van wat er in jouw woonplaats mogelijk is.  

Tarieven en garanties  

Ben je overtuigd dat de aannemer die jij op het oog hebt, the right man for the job is? Fijn! De laatste stap die je moet nemen is het afstemmen van tarief en garanties. Het tarief moet de kwaliteit van de diensten weerspiegelen die je verwacht te ontvangen. Door verschillende offertes op te vragen achterhaal je wat de kosten voor jouw verbouwing gemiddeld zullen zijn. Vallen de kosten veel lager uit, dan zal kwaliteit wellicht niet helemaal aansluiten op jouw verwachtingen. Zijn de kosten veel hoger, dan zitten er mogelijk werkzaamheden of materiaalkosten in die jij niet mee had genomen. Bespreek daarom de offerte altijd en vraag alles wat je niet begrijpt voordat je tekent. Oók garanties en andere ‘kleine lettertjes’. Neem de tijd om alles af te stemmen, want het kan op korte en lange termijn veel geld besparen! 

Nu je weet waar een aannemer aan moet voldoen en waar jij zelf op moet letten bij het selecteren van de juiste aannemer, staat niets meer in de weg om met je verbouwing te beginnen en je duurzame droom te realiseren! 

Deel dit bericht