Ga naar inhoud

16 juni 2021Vervoer

Directe Schadeafhandeling: Univé is er klaar voor!

Voor iedereen met een autoverzekering die de dekking WA of WA+ heeft gekozen, verandert er vanaf 1 juli 2021 iets. Vanaf dat moment hoef je namelijk niet meer per se contact op te nemen met de verzekeraar van de aansprakelijke partij als je aangereden bent door iemand anders. Voortaan neem je gewoon contact op met Univé en wij regelen alles. Richard de Munck, Productspecialist Auto bij Univé en Pascal Zegwaard, Projectleider Directe Schadeafhandeling bij Univé, vertellen meer over de veranderde werkwijze.

Wijzigingen voor WA en WA+

Het is echt een grote verandering, begint Richard: “Tot nu toe moest je altijd naar de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Onze klanten begrepen dat vaak ook niet. Zij zijn toch verzekerd bij Univé? Voor de simpele schades waar je zelf geen schuld aan hebt komt daar nu verandering in. Beide partijen moeten het daarbij wel eens zijn over de aansprakelijkheid, maar dat is meestal wel het geval. Verder geldt deze wijziging alleen voor de dekkingen WA en WA+, want voor All Risk moesten klanten toch al bij ons zijn om schade te melden.”

Allemaal voordelen voor de verzekerde

Pascal vult aan: “Je kunt nu gewoon bij je eigen vertrouwde verzekeraar terecht. Bij Univé hebben we alles goed voor elkaar om je snel en goed te kunnen helpen. Onze klanten waarderen ons met een 8,6 en je kunt gebruikmaken van ons uitgebreide schadenetwerk. Dat zijn allemaal voordelen. Voor ons biedt het een kans om onze klanten te bewijzen dat we ze goed verder kunnen helpen. Nooit meer van het kastje naar de muur gestuurd worden, maar snel knopen doorhakken en een schadevergoeding ontvangen. Dat is het uitgangspunt van de wijziging.”

Richard: “Door gebruik te maken van ons schadenetwerk krijgt de klant ook een gratis leenauto mee, zodat de mobiliteit gewaarborgd blijft. Van al deze voordelen profiteer je nu dus ook wanneer je WA- of WA+-verzekerd bent en schade hebt als gevolg van een aanrijding met een ander voertuig.

Geen wetswijziging, maar onderlinge regeling

Maar waarom moest je dan al die jaren naar de verzekeraar van de aansprakelijke partij? Daar weet Pascal het antwoord op: “Het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht is zo ingericht. Je moet de persoon die juridisch gezien aansprakelijk is voor de aanrijding ook echt aansprakelijk stellen. In de praktijk doe je dat door de schade te melden bij zijn of haar verzekeraar. Volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen is de verzekeraar ook verplicht om mee te werken."

"De wijziging die vanaf 1 juli 2021 ingaat is echter geen wetswijziging. Het is een onderlinge regeling van alle partijen die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Er komt vanaf nu keuzevrijheid voor klanten: je mag nog steeds naar de verzekeraar van de aansprakelijke partij en wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt kunnen zij je daarbij helpen, maar ook naar je eigen verzekeraar. Directe Schadeafhandeling is een dienstverleningsconcept voor onze klanten. Dat biedt veel meer gemak.”

Vanuit het Verbond van Verzekeraars is dit een eerste aanzet om te starten met het gebruiksvriendelijker oplossen van de eenvoudigere aanrijdingen. In de toekomst is het de bedoeling dat ook de ingewikkeldere situaties op deze manier worden afgehandeld. Zelfs voor letselschadezaken wil men nadenken over het vereenvoudigen van het proces voor de klant.

Sneller geholpen dankzij de service van Univé

Volgens Richard is snelheid één van de belangrijkste voordelen voor klanten van Univé: “Het kan bij andere verzekeraars voorkomen dat je lang moet wachten op een e-mail die je stuurt. Bij Univé krijg je binnen drie of vier dagen een reactie. We kunnen dankzij Directe Schadeafhandeling onze klanten helpen op de manier die zij verdienen. Inclusief de goede service die zij van Univé gewend zijn.”

De voorwaarden

Tot slot nog even de voorwaarden voor Directe Schadeafhandeling op een rij:

  • Bij een botsing van een personenauto, verzekerd op een particuliere polis, met een ander motorrijtuig;
  • Wanneer de bestuurder van het andere motorrijtuig geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is voor de botsing;
  • Zowel de personenauto als het andere motorrijtuig moet zijn voorzien van een Nederlands kenteken geregistreerd bij RDW.

Lees meer over de autoverzekering van Univé.

Deel dit bericht