Ga naar inhoud

29 augustus 2024Gezondheid

De Laatste Pluk: fruit plukken met een glimlach

Bij veel fruittelers blijven na de grote oogst appels hangen. Dankzij De Laatste Pluk gaat dit fruit niet verloren, maar krijgt het juist een hele mooie bestemming: vrijwilligers plukken zoveel mogelijk overgebleven appels voor cliënten van de Voedselbanken in Nederland.

Snoep verstandig, eet een appel! Vers fruit is lekker en gezond. Maar voor wie van weinig moet rondkomen wordt fruit al snel een – soms onbetaalbaar – luxeproduct. Ook in de pakketten van de Voedselbank zit zelden fruit. De Laatste Pluk brengt daar verandering in. “Samen met duizenden vrijwilligers plukken we fruit dat na de oogst is blijven hangen”, zegt Bas Husslage, projectleider van De Laatste Pluk.

Mooie bestemming

“Fruit dat niet voldoet aan de kwaliteitseisen van de supermarkten blijft anders op het land liggen, want het plukken, vervoeren, verpakken en opslaan kost meer dan het oplevert. Bij De Laatste Pluk zeggen we: laat dat allemaal maar aan ons over. Wij plukken de appels en geven ze een hele mooie bestemming: de Voedselbanken in Nederland. Die kunnen er vervolgens hun cliënten heel blij mee maken.”

Tienduizend kilo

Appeltelers Jacob Gerrit en Evelien deden vorig jaar voor het eerst mee aan De Laatste Pluk. De plukdag op hun bedrijf leverde maar liefst tienduizend kilo appels op. “We vinden dit een hele mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan. Appels die gewoon hartstikke lekker zijn, maar een plekje hebben of net niet de juiste maat hebben, blijven anders aan de boom hangen. Zonde natuurlijk. Het voelt goed dat cliënten van de Voedselbank nu van onze appels kunnen genieten. Zo kunnen we met onze producten iets voor onze medemens betekenen.”

Zingend plukken

Bovendien is zo’n plukdag hartstikke gezellig. In de boomgaard van Jacob Gerrit en Evelien werd vorig jaar geplukt met een glimlach. Onder de vrijwilligers waren mensen die ‘gewoon graag bezig zijn’, die het belangrijk vinden om zich in te zetten voor de maatschappij, maar ook nieuwkomers die graag iets terug wilden doen voor de regio die hen had verwelkomd. “Ze waren zingend aan het plukken”, blikt Jacob Gerrit terug.

Univé Buurtfonds

De Laatste Pluk werd in 2021 voor het eerst georganiseerd. Sindsdien groeit het aantal deelnemende locaties ieder jaar. Dit jaar verwacht De Nederlandse Uitdaging maar liefst 200.000 kilo appels en peren te plukken! Het Univé Buurtfonds is sinds 2023 partner van De Nederlandse Uitdaging, die de organisatie van De Laatste Pluk verzorgt.

Meld je aan als plukker

Wil jij ook een gezellige dag beleven in de boomgaard en tegelijkertijd een belangrijke bijdrage leveren aan de Voedselbanken Nederland? Meld je dan aan als plukker! De Laatste Pluk vindt plaats tussen eind september en half oktober. Doordeweeks, maar ook in het weekend. Bekijk hier alle informatie over De Laatste Pluk en meld je aan! 

Deel dit bericht