30 augustus 2021Wonen
De barbecue veilig aansteken: hoe doe je dit?
In de zomermaanden komen er regelmatig berichten voorbij over barbecue-ongelukken. Veilig barbecueën begint met het verstandig aansteken van de barbecue, bijvoorbeeld met een speciale starter.
Gebruik aanmaakblokjes voor het veilig aanmaken van de barbecue
Je barbecue aanmaken met spiritus, wasbenzine, terpentine of vergelijkbare middelen kan gevaarlijk zijn. Als mensen willen dat de bbq snel aangaat, dan gooien ze soms een scheut van een dergelijke vloeistof op het vuur. Er ontstaan dan dampen in de lucht die je niet kunt zien. Als die tot ontbranding komen, dan sta je zelf ook in brand. Aanmaakblokjes zijn wél aan te raden. Het liefst van een soort dat niet bol staat van de chemicaliën, want dat beïnvloedt ook de smaak van het je eten.
Houtskool, hout of briketten?
Je brandstofkeuze hangt af van je barbecue en de manier waarop je wilt barbecueën. Houtskool brandt iets sneller en is geschikter als je graag dunne stukken vlees bereidt. Voor briketten heb je meer geduld nodig, maar als ze eenmaal warm zijn, dan blijven ze langer warm. Zodoende zijn ze meer geschikt voor het grillen van grote stukken vlees. Als je een grote barbecue hebt, dan zou je voor hout kunnen kiezen. Het nadeel van hout is wel dat je barbecue ongelijkmatig warm wordt.
De barbecue aanmaken met een starter
Een barbecue-starter ziet eruit als een hoge pan zonder bodem en met een groot handvat. De kolen gaan in de starter, samen met enkele aanmaakblokjes. Vervolgens steek je de aanmaakblokjes aan, bijvoorbeeld met een lange lucifer. De inhoud warmt zo op en vervolgens verspreid je de kolen over de bodem of het kolenrooster van je barbecue. Een barbecue-starter levert tijdwinst op. Het aansteken van de barbecue zonder starter kost ongeveer drie kwartier. Mét starter kun je na een half uur al beginnen met grillen.
Vlees en vis veilig bereiden op de barbecue
Verbrand eten is ongezond. Zorg daarom dat er voldoende afstand zit tussen de kolen en het grillrooster. Zo’n tien centimeter is voldoende. Ook belangrijk is dat je geen vlees, vis of andere barbecue-lekkernijen ín de vlammen legt, maar wacht tot de kolen gloeien en er een grijs aslaagje overheen ligt. Smeltend vet kun je eventueel opvangen met een aluminium schaaltje. En omdat barbecueën vooral gebeurt op hete dagen: haal je vlees pas uit de koeling als je gaat starten.
Zo voorkom je een brandende prullenbak
Om er zeker van te zijn dat de barbecue na afloop van de grill-sessie geen brandgevaar meer oplevert, adviseert de brandweer om zand over de kolen te gooien. Dit gooi je dan pas de volgende dag weg. Wat je sowieso niet moet doen, is direct na afloop de as in een gewone prullenbak gooien, want voor je het weet staat je prullenbak in brand. Ook tijdens het barbecueën is het verstandig om een emmer zand klaar te hebben staan, zodat je zo nodig kunt blussen.
Het belangrijkste: geniet van je barbecue
Na al deze waarschuwingen zou je bijna vergeten dat barbecueën een feestje is. Als je je verstand gebruikt, en zorgt voor een goede woonverzekering, dan lukt het vast om zorgeloos te genieten.
Wil je weten welke zaken voor de meeste branden in huis zorgen? Lees dan deze blog met bijbehorende tips om een huisbrand te voorkomen.
Deel dit bericht