Ga naar inhoud

11 september 2017Vervoer

De 5 beste gratis navigatie apps

“Moeten we bij deze afslag de snelweg af, schat? Schat?!” En hop, afslag gemist. Navigatiefouten leiden regelmatig tot serieuze botsingen in relaties. Of beter gezegd: dat deden ze. Want dankzij deze vijf uitstekende gratis navigatie apps hoef je niet meer door schade en schande wijs te worden. En volg je vanaf nu altijd de goede weg.

Dag navigatieapparatuur, hallo telefoon

Zucht, vroeger… Weet je nog, in die niet-zo-goede oude tijd? Toen je onderweg steeds in gevecht was met gigantische wegenkaarten? Of wat minder lang geleden, toen je voor veel geld navigatieapparatuur kocht of huurde bij een autoverhuurbedrijf? Allemaal totaal overbodig geworden dankzij navigatie apps voor smartphones en tablets. Meestal kun je daarbij offline kaarten gebruiken, dat scheelt een flinke hap in het aantal MB’s dat je onderweg verbruikt. Nu er in de EU geen meerkosten meer zijn voor internetten in het buitenland, kun je de apps daar ook goedkoop online bedienen. Handig, want je krijgt dan de actuele verkeersinformatie. En dus meteen de snelste weg van A(ppingedam) naar B(ologna).

Google Maps

De gratis navigatie app van Google is dé way to go. Google Maps (Android en iOS) biedt je 1001 opties. Zoals navigatie, plaatsen opslaan, realtime verkeersinformatie en offline kaarten. Plus Google Street View, waarmee je alvast een virtueel kijkje neemt in de straat waar je moet zijn. Google Maps is vooral uniek omdat het techbedrijf beschikt over big, big data en jou dus eindeloos veel informatie kan voorschotelen. Zoals openingstijden en reviews van hotels, winkels, musea, parkeergarages, wijnboeren en… eigenlijk haast alles wat je maar kunt bedenken. Nadelen? Die zijn er nauwelijks. Misschien dat de app vrij zwaar is voor je processor en Google veel informatie van je opslaat. Wie weet is het daarom aantrekkelijk ook de volgende alternatieven onder de loep te nemen?

HERE WeGo

Daar gaan we! Met HERE WeGo (Android en iOS), misschien wel het beste alternatief voor Google Maps. De app heeft inmiddels al offline plattegronden voor meer dan 110 landen. Handig: ook bij deze app zie je informatie over de actuele verkeersdrukte. Ben je zo’n type dat zelfs in gebouwen nog weet te verdwalen? De HERE navigatie app heeft 3D indoorplattegronden voor duizenden winkelcentra, vliegvelden en sportcomplexen. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld Wikipedia, TripAdvisor en Expedia toont de app ook alle zogeheten ‘nuttige plaatsen’ zoals tankstations en restaurants. Oh ja. HERE WeGo heeft, net zoals Google Maps, ook een versie voor desktops. Prettig als je op je laptop werkt of printjes wilt maken. Van HERE tot Tokio, let’s go!

MAPS.ME

Driemaal is scheepsrecht: MAPS.ME (Android en iOS) is nóg zo’n uitstekende offline navigatie app. De app werkt op basis van OpenStreetMap, een Wikipedia-achtig project dat de hele wereld in kaart(en) wil brengen. Met deze navigatie app kun je bijvoorbeeld gemakkelijk locaties markeren, offline zoeken en realtime verkeersinformatie raadplegen. De gedetailleerde kaarten zijn fraai en overzichtelijk en geven steeds meer nuttige plaatsen aan. Hoe lastig de route ook is, met MAPS.ME wordt het een haalbare kaart.

Waze

Waze (Android en iOS) is een vreemde maar zeer interessante eend in de bijt. Het is niet alleen een app vóór, maar vooral ook dóór gebruikers. Die kunnen bijvoorbeeld kaarten bewerken als ze veranderingen in de verkeerssituatie zien, ongelukken doorgeven en politiefuiken melden. Je bepaalt natuurlijk zelf hoe actief je bent. ‘Samen het verkeer te slim af zijn’, is de slogan van de app. Dat doe je door informatie te delen met miljoenen verkeersgebruikers. Het gevolg? Minder files, minder boetes, minder ongelukken, minder geklaag, mooiere wereld. Althans, idealiter. Leuk weetje: volgens Waze is Nederland het beste land om auto in te rijden. Ons land blijkt namelijk bol te staan van tankstations, parkeerplaatsen en goede infrastructuur, terwijl er relatief weinig gevaren en ongevallen op de weg zijn.

Komoot

Aangekomen op je (vakantie)bestemming? Tijd om erop uit te trekken voor een toffe trail of te gekke trekking. Daar is geen betere app voor dan Komoot (Android en iOS), een opperbeste navigatie app voor (al dan niet off-road) outdoor activiteiten. Of je nu liever wandelt of fietst, voor alle verschillende outdoor sporten stippel je gemakkelijk routes uit. Komoot houdt – net zoals de bekende app Strava – je hele handel en wandel bij in een logboek, dat je kunt delen met vrienden. Handig: de app werkt met spraakbesturing, dus kun je op de weg letten in plaats van op je telefoon. Conclusie: met Komoot ga jij als een komeet. Er is één nadeel: de eerste kaart is gratis, daarna moet je betalen.

Ben je een beetje wegwijs geworden met en tussen al deze app of ben je uiteindelijk toch hopeloos verdwaald in het uiteinde van the middle of nowhere? Lees dan ons artikel over overnachten in het buitenland.

Deel dit bericht