21 augustus 2019Vervoer
Het gevaar van appen en bellen in het verkeer
Het is al sinds 2002 verboden om je smartphone in de auto, vrachtwagen, op de motor of brommer te gebruiken. Maar sinds 1 juli 2019 is appen ook voor fietsers verboden. En dat is niet voor niets. De kans op een ongeluk in het verkeer stijgt met 25% zodra iemand zijn mobiele telefoon gebruikt.
Poll Univé-nieuwsbrief
In de Univé-nieuwsbrief van september stond een poll over het appverbod voor fietsers dat op 1 juli 2019 is ingegaan. Hieronder vind je de poll, de antwoorden en een uitgebreide toelichting.
Mag je op de fiets navigeren met behulp van je smartphone?
A. Als je je smartphone gebruikt om te navigeren mag je deze nog wel vasthouden.
Toelichting: Onjuist, je mag tijdens het fietsen geen elektronisch communicatieapparaat in je handen hebben. Wel mag je deze in een houder op je stuur plaatsen.
B. Nee, je smartphone mag helemaal niet aanstaan tijdens het fietsen.
Toelichting: Onjuist, je mag tijdens het fietsen geen elektronisch communicatieapparaat in je handen hebben. Via een koptelefoon luisteren naar aanwijzingen van een navigatie-app mag wel.
C. Je mag tijdens het fietsen geen elektronisch communicatieapparaat in je handen hebben. Via een koptelefoon luisteren naar aanwijzingen van een navigatie-app mag wel.
Toelichting: Juist, daarnaast mag je je smartphone ook in een houder op je stuur plaatsen.
Appen en bellen op de fiets en in de auto
Het is zo verleidelijk. Je zit in de auto en je hoort een whatsappje binnenkomen….even checken wie dat berichtje heeft gestuurd. Ondertussen heb je je aandacht niet op de weg en als je opkijkt van het scherm…kun je nog net op tijd remmen voor een onverwachte situatie. En je bent echt niet de enige die ‘even’ afgeleid is door een appje...
Appen tijdens het fietsen of autorijden
Maar liefst 62% van de Nederlandse bestuurders gebruikt zijn of haar smartphone weleens tijdens het autorijden volgens de gegevens van de SWOV, een instituut voor onderzoek naar verkeersveiligheid. Onder fietsers in de leeftijd van 12 t/m 80 jaar is dit percentage 54%.
Het is sinds 2002 verboden om tijdens het autorijden een smartphone beet te houden. Word je achter het stuur door de politie betrapt met ‘handheld bellen’, dan is de verkeersboete € 240,- . Dit verbod geldt overigens ook voor motorrijders, bestuurders van gehandicaptenvoertuigen en bromfietsers.
Appverbod op de fiets
Sinds 1 juli 2019 geldt het appverbod ook voor fietsers. De boete voor appen tijdens het fietsen is € 95,-. Deze maatregel moet het aantal verkeersongelukken helpen terugdringen. Het nieuwe appverbod is ook geldig voor trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen.
Het appverbod geldt trouwens alleen als je daadwerkelijk deelneemt aan het verkeer. Sta je stil met je fiets of auto, bijvoorbeeld voor een stoplicht of in de file, dan mag je gewoon appen en bellen.
Campagne ‘Rij Mono’
Naast het verbod zet de overheid ook de verkeerscampagne ‘Rij Mono’ in om verkeerdeelnemers bewust te maken van de gevaren van appen in het verkeer. Mono staat voor ‘alleen’. Het doel: zorgen dat mensen alleen bezig zijn met het verkeer en niet met bellen, appen en social media.
Je telefoon gebruiken voor handsfree bellen of als navigatie is vanuit de campagne geen probleem.
Zet je telefoon op ‘niet storen’
Maar hoe zorg je ervoor dat je niet wordt afgeleid tijdens het autorijden of fietsen? Er zijn verschillende opties.
- Zet je telefoon op stil of in de vliegtuigmodus
- Zet je smartphone op de ‘niet storen functie’.
- Voor de IPhone kies je in ‘instellingen’ voor de optie ‘niet storen tijdens autorijden’.
- Heb je een Android toestel? Dan moet je hem bij elke fietsrit/autorit handmatig de functie ‘niet storen’ instellen.
- Of kies voor een app. Bijvoorbeeld de Samsung In-Traffic Reply app.
- Uiteraard kun je ook gewoon je telefoon op de achterbank leggen of in je tas stoppen.
Autoverzekering en appen tijdens het autorijden
Maar ben je eigenlijk wel verzekerd als je aan het bellen of appen bent tijdens het autorijden? Op dit moment worden ongevallen die veroorzaakt zijn door appen en handheld bellen in het verkeer nog door de autoverzekering vergoed. Maar de kans is groot dat dit in de toekomst gaat veranderen.
Deel dit bericht