9 januari 2017Wonen
Achter de schermen bij Univé Rechtsbijstand
Lodewijk Roeland is rechtshulpverlener bij Univé Rechtshulp. Als specialist Consument, Wonen en Bestuur helpt hij elke dag klanten met juridische vragen op dit gebied.
Soms voelt hij zich net een journalist. “Om goed te kunnen adviseren wil ik altijd eerst de feiten op tafel: wat is er gebeurd, wanneer, waarom en hoe is er gehandeld?” We vroegen Lodewijk wat hem zo enthousiast maakt over zijn werk. En natuurlijk deelt hij een aantal praktische tips.
Lodewijk werkt sinds 2009 bij Univé Rechtsbijstand. Eerst in het adviescentrum, waar hij eerstelijnsadvies gaf aan klanten. Inmiddels werkt hij al enige jaren in het behandelteam. Hier werkt hij aan dossiers en heeft hij nauw persoonlijk contact met klanten. Met veel plezier! Lodewijk: “Wat veel mensen niet weten is dat er bij ons echte specialisten werken. Ik heb collega’s die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht, onroerend goed en burenrecht, of zoals ikzelf, in consumentenrecht. Tegelijkertijd zijn we benaderbaar en laagdrempelig voor klanten. Dat vind ik erg fijn.”
Een praktische benadering
“Of het nu gaat om een kleine schade of een conflict over duizenden euro’s, voor mij als jurist is dit even uitdagend. Elke casus is anders en dat maakt mijn werk elke dag verrassend. Het nauw samenwerken met de klant vind ik prettig. Samen stippelen we een route uit, wegen we belangen af. Maar we kijken niet alleen met een juridische bril, maar ook heel praktisch naar een probleem en hoe we kunnen helpen om dat op te lossen.
Klanten bellen ons niet alleen met ‘grote’ zaken die over veel geld gaan, maar ook met problemen die in eerste instantie misschien klein lijken, zoals een telefoonabonnement dat niet de beloofde diensten levert, maar waar je lastig van af komt. Wij realiseren ons dat zo’n klein probleem voor een klant wel heel vervelend kan zijn. Immers, als je niet goed bereikbaar bent voor je kinderen of je werk, dan heb je daar elke dag last van.”
Vraag tijdig om advies
“Wat ik regelmatig tegenkom, is dat mensen een gebrek aan iets dat ze gekocht hebben zelf eerst proberen op te lossen of zo snel mogelijk laten repareren. Pas daarna proberen ze hun ‘recht’ te halen bij de verkoper. Bijvoorbeeld een tweedehands auto, gekocht zonder garantie, die toch een vervelend mankement vertoont. Maar ja, geen garantie… Zie maar eens aan te tonen dat het gebrek al aanwezig was, voordat je de auto kocht. Soms brengen mensen de auto dan maar naar een andere garage brengen, om ‘m te laten repareren. En vervolgens proberen ze deze kosten alsnog te verhalen op de verkoper. Dat wordt vaak een lastig verhaal.
Ik adviseer daarom, ook al wil je het graag snel oplossen, om eerst met ons te bellen om advies in te winnen. Soms kunnen wij voorkomen dat een conflict op het spits gedreven wordt. We kiezen dan een aanpak van ‘samen oplossen’. Dit kan wat meer tijd kosten, maar het kan u uiteindelijk wel geld besparen.
Tip: heeft u tijdelijke rechtsbijstand nodig of wilt u vrijblijvend advies met een jurist? Bekijk onze dienst Rechtshulp on Demand.
Kent u de Geschillencommissie al?
Lodewijk: “Ik attendeer klanten regelmatig op De Geschillencommissie. Dit is dé instantie voor consumenten en zakelijke geschillen. Een groot aantal brancheorganisaties en bedrijven is hierbij aangesloten. Het is een onafhankelijk arbitrage-instituut, dat u een langdurige en kostbare gang naar de rechter kan besparen. Voordat u een grote aankoop doet zoals een nieuwe keuken, een abonnement afsluit of een verbouwing laat uitvoeren, is het verstandig om te kijken of uw leverancier is aangesloten bij een brancheorganisatie. De meeste brancheverenigingen zijn namelijk weer bij de Geschillencommissie aangesloten. De uitspraken van de Commissie zijn bindend.”
Deel dit bericht