6 mei 2023Wonen
De meest voorkomende inbraakmethoden
Een inbreker gaat op allerlei verschillende manieren te werk. Dat kan verschillen per type woning of de gelegenheid die zich voordoet. Zorg dat je op de hoogte bent van deze veel voorkomende inbraakmethoden en voorkom dat je zelf slachtoffer wordt.
De meest voorkomende inbraakmethoden zijn:
- Insluipen door een open deur of raam
- Door een klein bovenraampje klimmen
- De babbeltruc
- Flipperen met een pasje
- Hengelen naar de deurklink
- Cilinder uittrekken of afbreken
- Gaatjes boren in het kozijn
- Openbreken van ramen of deuren
Lees verder om te leren wat deze methodes precies inhouden en hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt.
1. Insluipen door een open deur of raam
Bij insluipen gaat het om een inbreker die je woning binnenkomt door een open deur of raam. De meest makkelijke manier en vooral geliefd bij gelegenheidsinbrekers. Deze inbraakmethode komt vaak voor in de zomer, als we de boel vaak open hebben staan.
Voorkomen: door ramen en deuren te sluiten wanneer je niet thuis bent. Doe dit ook als je op een andere plek in huis bent. Doe de achterdeur bijvoorbeeld dicht als je boven de was doet.
2. Door een klein bovenraampje klimmen
Als je naar het kleine raampje van jouw wc of boven de deur kijkt, kun je je misschien niet voorstellen dat daar iemand doorheen past. Toch heeft een inbreker aan 15 cm ruimte genoeg om zich doorheen te wurmen. Een vuilnisbak uit de achtertuin is handig om erbij te komen. Eenmaal binnen kan de inbreker jouw deur openen om zo weer snel weg te kunnen.
Voorkomen: doe deze raampjes ‘s nachts dicht en wanneer je overdag het huis verlaat.
3. De babbeltruc
Een inbraakmethode die helaas steeds vaker gebruikt wordt is de zogenaamde babbeltruc. Hierbij probeert de inbreker met een smoes jouw woning binnen te komen. Bijvoorbeeld om de meterstanden op te nemen, of omdat hij nodig naar het toilet moet. Soms doet een inbreker dit samen met een collega. Terwijl de ene persoon je aan de praat houdt, steelt de ander kostbaarheden in jouw huis.
Voorkomen: laat geen mensen binnen die je niet verwacht. Mensen van een bedrijf zullen altijd van tevoren een afspraak maken. Bij twijfel kun je het beste met het betreffende bedrijf bellen. Doe ook de deur dicht als je bijvoorbeeld even wat geld pakt voor een collecte.
4. Flipperen met een pasje
Een slot bestaat uit een dagschoot en een nachtschoot. De dagschoot is het deel dat in het slot valt als je de deur dicht doet. Als je de deur echt op slot draait komt de nachtschoot daarbij. Als de deur niet op slot is gedraaid, kunnen inbrekers met een hard stuk plastic (zoals een pasje) de dagschoot openwippen. Dit wordt flipperen genoemd.
Voorkomen: de deur op het nachtslot draaien is de beste manier om flipperen te voorkomen. Je kunt ook nog een anti-inbraakstrip op de deur plaatsen.
5. Hengelen naar de deurklink
Als de deur niet op slot is gedraaid, kan deze ook geopend worden door te hengelen. Met een stuk ijzerdraad probeert de inbreker de deurklink te pakken te krijgen. Deze duwt hij vervolgens naar beneden en de deur is open.
Voorkomen: de deur op het nachtslot draaien is een goede manier om hengelen te voorkomen. Plaats eventueel een brievenbus aan de buitenzijde van je woning, zodat er niet meer door naar de deurklink gehengeld kan worden.
6. Cilinder uittrekken of afbreken
De cilinder is het deel van het slot waar je jouw sleutel in doet. Deze steekt een klein beetje uit het slot. Met speciaal gereedschap kan de cilinder uit het slot worden getrokken. Ook kan de cilinder worden afgebroken, dit wordt ook wel de Bulgaarse methode genoemd.
Voorkomen: investeer in goed hang- en sluitwerk. Er zijn sloten met een verzonken cilinder en een kerntrekbeveiliging.
7. Gaatjes boren in het kozijn
Deze methode lijkt op hengelen, maar dan via een gaatje dat de inbreker in het kozijn boort. Door dit vlak naast de deurklink of hendel van het raam te doen, probeert hij deze met een ijzerdraadje te openen.
Voorkomen: voorzie ramen en deuren van sloten die je op slot kunt draaien. Draai deze op slot als je ze sluit en laat de sleutel niet in het slot zitten.
8. Openbreken van ramen of deuren
Iets minder favoriet onder inbrekers omdat het nogal wat lawaai maakt: het openbreken van een raam of deur. Dit gebeurt met een koevoet, breekijzer of schroevendraaier. Maar een inbreker kan de deur ook intrappen of een ruit inslaan.
Voorkomen: plaats waar het kan op ramen en deuren sloten, dievenklauwen en anti-inbraakstrips.
Inbraak voorkomen?
Naast de hiervoor genoemde tips is ook een alarmsysteem een goede manier om een inbraak te voorkomen. De aanwezigheid ervan kan voor een inbreker al genoeg zijn om jouw huis over te slaan. En als er toch ingebroken wordt jaagt de sirene veel inbrekers alsnog op de vlucht.
Deel dit bericht