Ga naar inhoud

18 juli 2024

''De vrijheid die Univé biedt om maatschappelijk bij te dragen is uniek''

Wat betekent het voor leden en collega’s van Univé Stad en Land dat we een coöperatie zijn? Het betekent dat we meer doen dan alleen financiële risico’s verzekeren.

Onze merkwaarden Samen, Dichtbij en Doen zijn de kern van onze organisatie. Dit is terug te zien in onze klantgerichte aanpak, het streven naar samenwerking met leden voor een zorgeloze toekomst en onze lokale betrokkenheid waarbij wij veel maatschappelijke initiatieven steunen. Wie anders dan onze eigen ambassadeurs, onze collega’s, kunnen het coöperatieve gedachtegoed beter uitdragen en vertellen? In deze serie delen zij persoonlijke verhalen over hun werk bij Univé, het unieke gevoel van verbondenheid en wat dit betekent voor onze leden in de praktijk. Kim de Heus, medior financieel medewerker, trapt deze reeks af.

Op de achtergrond van haar thuiskantoor hangt een poster met een idyllisch Grieks dorpje aan zee. In deze sferen werkt Kim de Heus met plezier vier dagen thuis als medior financieel medewerker bij de afdeling Finance & Control. Maandag is haar vaste kantoor dag in Apeldoorn.

Op maandag zie ik mijn collega’s, hebben we overleg en praten we bij. Mijn werk is heel afwisselend. Ik werk niet alleen voor de afdeling Finance & Control, maar ook voor HR. Daarvoor doe ik de analyse van de salarissen. Mijn klanten zijn mijn interne collega’s. Ik vind het belangrijk om hun vragen vlot te beantwoorden, zaken uit te zoeken of op te lossen. Zo draag ik op de achtergrond bij aan de coöperatieve gedachte. De één werkt op de voorgrond, de ander ondersteunt belangrijke interne processen buiten het voetlicht. Beiden zijn essentieel om het belang van de leden te dienen.

Meer dan 30 jaar bij Univé
Dat ik het fijn vind bij Univé is wel duidelijk: ik werk er al meer dan dertig jaar. In 1993, ik zat toen op de meao in Deventer, vroeg een klasgenoot wie interesse had in een baan op de financiële administratie. De vader van die klasgenoot was toen directeur bij Univé Het Platteland. Ik hoorde dat, heb gesolliciteerd en ben meteen aangenomen. En dus nooit meer weggegaan.

Univé is een perfecte werkgever, geeft je heel veel vrijheid. Daardoor kun je de balans tussen werk en privé goed houden.

De optie om thuis te werken bestond trouwens al voor corona. Als je vrij wilt nemen – natuurlijk in overleg met je team – dan kan dat gewoon. Hoe ideaal is dat, zo’n fijne werkgever. Er is ook veel ruimte om opleidingen te volgen en er zijn geweldige primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Vooral de vrijheid die werken bij Univé biedt, vind ik onovertroffen. Als ik niet zoveel thuis kon werken, dan zou ik niet fulltime werken. Ik woon in Zutphen en ben anders drie kwartier onderweg. Anderhalf uur per dag reistijd zou ik teveel vinden. En voor de kinderen vind ik het ook niet acceptabel om vijf dagen weg te zijn.

Maatschappelijke inzet
Mijn bijdrage voor Stichting voor Elkaar geeft ook veel voldoening. Maatschappelijke betrokkenheid is iets wat binnen Univé erg belangrijk is en het mooie is dat we dat ook concreet maken met deze Stichting. We krijgen van onze werkgever namelijk de gelegenheid om 4 dagen per jaar vrijwilligerswerk te doen.Dus dan zet je je in voor een doel met maatschappelijk belang. Dat noemen we ‘Goed Doen’.

Voedselbank
Via een lid van de RvC die in Elst woont, kwam ik jaren geleden terecht bij het initiatief van de Voedselbank Nijmegen Overbetuwe. Hij vroeg of er Univé-collega’s wilden helpen. Ook dit jaar ben ik daar weer geweest. Ik sta dan in een kraam in de supermarkt, waar ik gedoneerd voedsel in ontvangst neem en in kratten plaats.

De kratten worden aan het eind van de dag opgehaald door de lokale voedselbank. Zij sorteren dat dan weer naar diverse plekken in de regio Lent en Nijmegen. Dit doe ik al een paar jaar rond speciale dagen zoals Pasen, de zomervakantie en de kerstdagen. Het is een fantastisch initiatief. Meewerkende supermarkten Jumbo, AH en Aldi kopen hiervoor speciaal meer in, bijvoorbeeld 20-30 kratten per dag per winkel en doneren die levensmiddelen. We flyeren ook in de buurt en sinds een half jaar is het mogelijk om via een QR-code geld te doneren. Dat gaat soms echt om hele grote bedragen. Wauw, dat zulke mensen nog bestaan, denk ik dan. Het is triest dat het nodig is voedselhulp, maar toch mooi dat het er wel is.

Luisterend oor
Het verschilt best wel waar je staat om voedingsmiddelen in ontvangst te nemen. In Lent is veel nieuwbouw, daar hebben mensen meer te besteden. Ik heb ook wel op andere plekken gestaan – bijvoorbeeld in Oosterhout – waar je mensen tegenkomt die een gesprek met me aanknopen over hun eigen schrijnende situatie waardoor ze voedselhulp nodig hebben gehad. Het is heel dankbaar werk om dan een luisterend oor te kunnen bieden. Anderen zeggen ze dat ze nergens recht op hebben, dat ze nooit hulp krijgen, het financieel niet redden. Ik geef geen mening dan, toon begrip, luister en ben dienstbaar naar mijn taak: voedseldonatie en geld inzamelen. 

Andere collega’s vinden het fijn om een totaal ander maatschappelijk doel te dienen. Met ouderen wandelen, helpen op een kinderboerderij of tweedehands kleding inzamelen.

Warm initiatief
Het is zo’n mooi en warm initiatief van Univé. Dat elke medewerker daar vrij voor krijgt om zo lokaal maatschappelijk een steentje bij te dragen. Waar vind je dat nou, dat is toch uniek?

Deel dit bericht