Ga naar inhoud

Onbezorgd op vakantie

Goed voorbereid naar Portugal

Algemene informatie

Het noorden van Portugal kent een zeeklimaat met relatief zachte zomers en wat minder zonuren dan in de rest van het land. Het zuiden van Portugal daarentegen is veel warmer en droger dan het noorden. De zuidelijk gelegen Algarve behoort tot de zonnigste gebieden van Europa en is zeer in trek bij toeristen. Deze streken zij zeer goed ingesteld op toeristen, al heeft het toerisme daar ook haar keerzijden: het is er druk en er bestaat een groter risico dat u slachtoffer wordt van figuren die het op toeristen voorzien hebben (zoals zakkenrollers).

Vaccinaties

Geen aanbevolen of verplichte vaccinaties. Er is nog geen vaccinatie tegen dengue beschikbaar (zie Gezondheidsrisico’s). Als iemand een bepaald type denguevirus eenmaal heeft doorgemaakt, is diegene levenslang tegen dat type knokkelkoorts beschermd.

Zorgkwaliteit

In algemene ziekenhuizen geldt dekking op EHIC. De zorg is niet altijd op niveau als in Nederland en het kan voorkomen dat artsen gebrekkig Engels spreken. Private klinieken accepteren geen EHIC en mede daardoor kunnen kosten veel hoger zijn dan in Nederland. Gaat u bijvoorbeeld de bergen in, een scooter huren of een andere mogelijk risicovolle activiteit ondernemen? Check dan zeker uw verzekeringen en bereid u natuurlijk goed voor. Verder is het belangrijk dat u bij een (mogelijke) ziekenhuisopname zo snel mogelijk contact opneemt met de Univé Alarmcentrale. Ter vergelijking: in Nederland wordt via de basisverzekering doorgaans zo’n 500 euro vergoed voor de behandeling van een gebroken enkel. In Portugal kan dit al snel oplopen tot zo’n 2.500 euro. Het is daarom verstandig om een reisverzekering met dekking met medische kosten af te sluiten. Of een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld Hulp op reis.

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.hetcak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

  • Nederlandse Ambassade: Avenida Infante Santo 43-5, 1399 011 Lissabon, Tel. +3512139149 00
  • Nooddiensten algemeen: 112

Gezondheidsrisico's

In Portugal komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen, zoals zika, chikungunya en knokkelkoorts. Het advies is om muggen werende maatregelen te treffen, zoals het gebruik van DEET en bedekkende kleding.

Veiligheidsrisico's

In de grotere steden, waaronder Porto en in de hoofdstad Lissabon, en ook in de Algarve zijn zakkenrollers actief. Wees alert op plekken waar veel mensen komen. In Portugal komen bijna elk jaar bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden kunnen bosbranden voor veel schade en gevaarlijke situaties zorgen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Met de auto op vakantie

Loodvrije Euro 95 (Gasolina 95/Sem Chumbo 95) die bestaat uit maximaal 5% bio-ethanol, is goed verkrijgbaar. De Portugese namen van benzine en diesel lijken erg op elkaar: gasolina is benzine en gasóleo is diesel.

Op verschillende wegen in Portugal moet tol (portagem) betaald worden. Op een aantal toltrajecten is alleen elektronisch betalen mogelijk. Een kaart van de tolwegen is te vinden op portugaltolls.com. De trajecten met alleen elektronische betaling zijn in het rood aangegeven.

In Portugal heeft vooralsnog alleen Lissabon een milieuzone (Zona de Emissões Reduzidas, ZER).

Verplicht om mee nemen zijn de gevarendriehoek, brandblusser en veiligheidshesjes.

De maximale snelheid (voor auto’s en motoren) is afwijkend ten opzichte van Nederland. Op autosnelwegen is 120 km/u, op autowegen 100 km/u, buiten de bebouwde kom 90 km/u en binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven.

Bijzonderheden

Fooi is meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Als dat niet het geval is dan is een fooi van tien tot vijftien procent gebruikelijk – een percentage dat behoorlijk hoger ligt dan in een aantal andere Europese landen. Portugese campings zijn volgens een systeem dat overal gehanteerd wordt ingedeeld in vier klassen, door sterren aangegeven. Deze staan echter niet voor de kwaliteit, maar voor de aanwezige faciliteiten.

Handig om te weten

  • Munteenheid: euro.
  • Elektriciteit: geen verloopstekker nodig.
  • Eten en drinken: geen bijzonderheden.
  • Tijdsverschil: een uur vroeger dan in Nederland, op de Azoren zelfs twee uur vroeger.
  • Taal: Portugees en Spaans wordt door sommige inwoners behoorlijk verstaan. De taal is echter niet zeer geliefd. Verder kan je in de toeristische gebieden, bij bezienswaardigheden en bij hotels/campings doorgaans prima in het Engels uit de voeten.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: