Ga naar inhoud

Onbezorgd op vakantie

Goed voorbereid naar Italië

Algemene informatie

Italië kent grote verschillen in weersomstandigheden. Zowel het verschil tussen zomer en winter als het verschil tussen het bergachtige noorden en het zuiden is zeer groot. 

Vaccinaties

Voor Italië zijn geen specifieke vaccinaties verplicht of aanbevolen. In generieke zin en afhankelijk van uw persoonlijke reisdoel kunnen inentingen geadviseerd worden (bijv. Tetanus of Tekenencefalitis wanneer u outdoor activiteiten gaat ondernemen). Er zijn de laatste jaren lokale uitbraken van mazelen geweest, komt u intensief in contact met de lokale bevolking dan is uw vaccinatiestatus te controleren.

Zorgkwaliteit

De kwaliteit van zorg in Italië is goed. In Italië zijn er staatsziekenhuizen en private klinieken. Ondanks dat de medische zorg in de basis overal goed te noemen is bestaat er verschil in verzorging. Het komt in Italië voor dat er een beroep gedaan wordt op de familie voor de lichamelijke verzorging van de patiënt.  Het allerbelangrijkste is dat u bij een (mogelijke) ziekenhuisopname zo snel mogelijk contact opneemt met de Univé Alarmcentrale. Controleer voor vertrek of uw medische kosten goed verzekerd zijn. Daarvoor kunt u bij uw zorgverzekering een aanvullende verzekering afsluiten, bijvoorbeeld Hulp op reis.

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.hetcak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

Nederlandse Ambassade : Via Michele Mercati 8, 00197 Rome, Tel. +39 06 32 28 60 01

Nooddiensten : 112

LET OP : In Italië is dit vaak het nummer van de lokale politie. De telefonist spreekt geregeld geen of beperkt Engels. Weet u exact welke nooddienst er nodig is dan kunt u deze ook rechtstreeks bellen :

  • Politie: 113
  • Brandweer: 115
  • Ambulance: 118

Gezondheidsrisico's

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s bekend. Leidingwater in Italië is veilig om te drinken. Italiaans leidingwater kan een sterke chloorsmaak hebben. Italianen maken daarom veel gebruik van flessenwater.

 Veiligheidsrisico's

In Italië komen aardbevingen voor en kent enkele actieve vulkanen die veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Met de auto op vakantie

Winterbanden en/of sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn in bepaalde perioden en op bepaalde wegen of verplicht worden gesteld met een bord. In Zuid-Tirol kunnen ook in de zomer sneeuwkettingen verplicht zijn bij winterse omstandigheden in de bergen.

Mede om luchtvervuiling tegen te gaan hebben veel Italiaanse steden een verkeersluwe zone ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). De regels voor deze zones zijn complex, ze verschillen per stad en de boetes op overtredingen zijn hoog.

Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen.

Tankstations hanteren afwijkende namen. Benzine (Euro95) heet Benzina senzapiombo / Benzina, Diesel wordt Gasolio / Diesel / Carburate Diesel genoemd en LPG noemen de Italianen GPL.

Verplicht om mee nemen zijn de Gevarendriehoek, Veiligheidshesje (wordt geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto)

De maximale snelheid (voor auto’s en motoren) is afwijkend ten opzichte van Nederland. Op autosnelwegen is 130 km/u, op autowegen 110 km/u, buiten de bebouwde kom 90 km/u en binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven.

Bijzonderheden

Italië kent weinig tot geen bijzondere gebruiken die u normaal gesproken kunnen belemmeren op vakantie. Zoals in meer Europese landen is het autorijden met teenslippers of blote voeten verboden, goed om te realiseren bij een dagje strand.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: