Ga naar inhoud

Onbezorgd op vakantie

Goed voorbereid naar Frankrijk

Algemene informatie

Net als bijvoorbeeld Italië kent Frankrijk soms grote verschillen in weersomstandigheden. Zowel de verschillen tussen zomer en winter als die tussen streken als de Vogezen en de Alpen enerzijds en de westkust van het land anderzijds, zijn soms zeer groot.

Franse steden kunnen een milieuzone instellen. Zo mag je de zone van Parijs alleen in met een geldige milieusticker. Bij steden waar sprake is van extreme luchtvervuiling (zoals Lyon) heb je geen sticker nodig.

Vaccinaties

Voor Frankrijk zijn geen specifieke vaccinaties verplicht of aanbevolen. In generieke zin en afhankelijk van uw persoonlijke reisdoel kunnen inentingen geadviseerd worden. Afhankelijk van uw reisomstandigheden kan de GGD bijvoorbeeld adviseren om vaccinatie aan te bieden voor tekenencefalitis (niet hetzelfde als de ziekte van Lyme). Dit is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen veroorzaakt. Besmetting kan plaatsvinden door een beet van een besmette teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk.

Zorgkwaliteit

De kwaliteit van zorg in Frankrijk is goed. In Frankrijk zijn er staatsziekenhuizen en private klinieken. Mocht u risicovolle sporten gaan beoefenen, zoals canyoning of skiën, check dan zeker uw verzekeringen. In sommige gevallen, afhankelijk van uw toestand en de omstandigheden, kunnen zorgkosten in geval van een ongeval sowieso flink oplopen. Het allerbelangrijkste naast een goede zorgverzekering is dan ook dat u bij een (mogelijke) ziekenhuisopname zo snel mogelijk contact opneemt met de Univé Alarmcentrale. 

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.hetcak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

  • Nederlandse Ambassade: Rue Eblé 7-9, 75007 Parijs, Tel. +33 1 40 62 33 00
  • Nooddiensten: 112
  • Politie: 17
  • Brandweer: 18
  • Ambulance: 15

Gezondheidsrisico's

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s bekend en over het algemeen is de gezondheidssituatie in Frankrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Opmerking verdient wel dat in Frankrijk ziekten voorkomen die door muggen worden overgedragen, zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. Het is daarom sterk aanbevolen om u goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

Europese gezondheidskaart (EHIC): Met deze kaart hebben zij recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens hun verblijf in Frankrijk en weten ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en andere zorgverleners dat hun rekening betaald wordt door de zorgverzekeraar. Vaak is het daarom niet nodig om geld voor te schieten. 

Veiligheidsrisico's

Frankrijk is de laatste jaren meerdere keren opgeschrikt door grote terroristische aanslagen. Er zijn daarom verscherpte grenscontroles en belangrijke plaatsen worden extra bewaakt. Ook zijn er extra identiteitscontroles en bagagecontroles op onder meer wegen, bij stations, op vliegvelden en rond het openbaar vervoer. De maatregelen kunnen leiden tot vertraging bij het reizen. Informeer u voordat u op reis gaat dan ook over de actuele situatie en de extra veiligheidsmaatregelen waarmee u mogelijk te maken krijgt en raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Met de auto op vakantie

Bij winterse omstandigheden worden winterbanden aangeraden en sneeuwkettingen kunnen verplicht worden gesteld met een bord (voornamelijk bij bergpassen in de Alpen) Let op: dit kan ook in het voor- of najaar het geval zijn na een sneeuwbui.

Een mileusticker is in Parijs en een groeiend aantal andere steden verplicht. Hier zijn milieuzones ingesteld die alleen toegankelijk zijn met een milieusticker. Auto's die in Frankrijk worden gehuurd, zijn veelal voorzien van een dergelijke milieusticker.

In Frankrijk wordt op de meeste autosnelwegen tol geheven. Tip: Met een creditcard (pincode is niet nodig) kan bij alle poortjes worden betaald, behalve die exclusief bestemd zijn voor télépéage (aangegeven met alleen een oranje 't').

Tankstations hanteren afwijkende namen. Benzine (Euro95) heet Sans plomb95, Diesel wordt Gazol genoemd en LPG noemen de Fransen GPL.

Verplicht om mee nemen zijn de Gevarendriehoek en Veiligheidshesje (wordt geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto). Een alcoholtest is sinds 2020 niet meer verplicht om bij je te hebben.

De maximale snelheid (voor auto’s en motoren) is gelijk aan die in Nederland. Op autosnelwegen is 130 km/u, op autowegen 100 km/u, buiten de bebouwde kom 80 km/u en binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven. Let op: sinds kort is de maximale snelheid buiten de bebouwde kom aangepast van 90 km/u naar 80 km/u.

Tip! Gaat u met uw eigen auto op vakantie? Zorg dan dat uw de pechhulp in uw reisverzekering afsluit. Zo bent u goed verzekerd bij een ongeval en heeft u recht op vervangend vervoer.

Bijzonderheden

In het zuiden van Frankrijk en op Corsica kunnen bosbranden voorkomen. Vooral in de zomermaanden, bij lange droge periodes, vormen deze soms een groot gevaar. Volg zeker in deze gebieden daarom de lokale media en/of neem contact op met uw reisorganisatie. Verder kunnen in de Franse skigebieden lawines voorkomen. Het spreekt voor zich dat u zich dan ook dient te houden aan de aanwijzingen van lokale autoriteiten.

Handig om te weten

  • Munteenheid: euro.
  • Elektriciteit: geen aparte stekker nodig.
  • Eten en drinken: kraanwater is in Frankrijk doorgaans van goede kwaliteit en kan dus gerust gedronken worden.
  • Tijdsverschil: geen.
  • Taal: in de meeste toeristische gebieden kan je, als je Frans je in de steek laat, met Engels goed uit de voeten.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: