Ga naar inhoud

Onbezorgd op vakantie

Goed voorbereid naar België

Algemene informatie

België is een modern land met over het algemeen goede faciliteiten voor toeristen, medische zorg, openbaar vervoer, etc. Op reisgebied zijn er dan ook weinig algemene bijzonderheden waar u rekening mee dient te houden. Uitzondering vormen onder meer de taalverschillen binnen België en de specifieke weersomstandigheden in de Ardennen. Verder hangt een goede voorbereiding uiteraard vooral af van uw persoonlijke situatie (gezondheid, activiteiten die u tijdens uw verblijf in België wilt gaan doen).

Vaccinaties

Voor België zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen.

Zorgkwaliteit

Onze zuidenburen hebben een goed landelijk dekkend netwerk van algemene ziekenhuizen, met goede zorg en dekking op EHIC. Er is geen spoedeisende zorg die buiten EHIC dekking valt. België kent verder nauwelijks risico’s voor reizigers die afwijken van de situatie in Nederland. Desondanks kunnen zorgkosten, vergeleken met in Nederland, relatief hoog uitvallen. Deze zijn door de bank genomen wat hoger dan in ons land. Mede daarom is het van groot belang dat u een goede reisverzekering afsluit. Of bij uw zorgverzekering een aanvullende verzekering afsluit, bijvoorbeeld Hulp op reis.

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.hetcak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

  • Nederlandse Ambassade: Kortenberglaan 4-10, 1040 Brussel, Tel. +3226791711
  • Nooddiensten algemeen: 112
  • Politie: 101

Gezondheidsrisico's

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s bekend.

Veiligheidsrisico's

In België zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let dus bovenal in algemene zin op uzelf en uw eigendommen. Belgische autoriteiten handhaven daarnaast wel de verscherpte veiligheidsmaatregelen die na enkele aanslagen en andere incidenten in het leven zijn geroepen. Het risico op aanslagen blijft bestaan. Blijf alert en volg de instructies van de Belgische autoriteiten op. Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Met de auto op vakantie

In België zijn de benamingen voor brandstof hetzelfde als in Nederland. Er wordt geen tol geheven voor Belgische (snel)wegen. Voor enkele tunnels dient echter wel tol betaald te worden.

De hele Antwerpse binnenstad en Linkeroever gelden als lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende auto's mogen dan dit deel van de stad niet meer in. Check of uw auto Antwerpen in mag. In Brussel geldt een registratieplicht voor alle personenauto’s dus zowel voor diesels, benzine-auto’s als voor auto’s op gas en elektrisch.

Verplicht om mee nemen zijn de Gevarendriehoek, Brandblusser, Veiligheidshesje en verbanddoos.

De maximale snelheid (voor auto’s en motoren) is afwijkend ten opzichte van Nederland. Op autosnelwegen is 120 km/u, buiten de bebouwde kom 70-90 km/u en binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven.

Tip! Gaat u met uw eigen auto op vakantie? Zorg dan dat u de pechhulp in uw reisverzekering afsluit. Zo bent u goed verzekerd bij een ongeval en heeft u recht op vervangend vervoer.

Bijzonderheden

Wist u dat de Ardennen een van de natste gebieden van Europa vormen? Er heerst een afwijkend klimaat ten opzichte van de rest van België. Door hoogteverschillen ontstaan er lokaal aanzienlijke temperatuurverschillen. Daarnaast valt er eerder en vaker sneeuw die ook nog eens langer blijft liggen.

Handig om te weten

  • Munteenheid: euro.
  • Elektriciteit: voor sommige stopcontacten is een verloopstekker van het type E of een wereldstekker nodig.
  • Eten en drinken: geen bijzonderheden.
  • Tijdsverschil: geen.
  • Taal: in grote delen van België (Vlaanderen) kan je prima in het Nederlands communiceren. In de rest van België in het Frans en Engels. Verder spreken flink wat Belgen een woordje Duits.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: