Ga naar inhoud

Je reisverzekering en natuurrampen

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt: je bent op reis en er vindt een natuurramp plaats op je bestemming. Bijvoorbeeld een aardbeving, vulkaanuitbarsting of overstroming. Zulke natuurrampen zijn erg gevaarlijk voor mensen en richten vaak grote schade aan. Hierdoor kan het ook gebeuren dat je je reis vroegtijdig moet afbreken of juist langer moet blijven. Of je bent nog thuis en je vakantie gaat niet meer door. Wij vertellen je wat je reisverzekering in verschillende situaties vergoedt bij natuurrampen.

Op onze pagina calamiteiten vind je informatie over wat je reisverzekering dekt bij andere gevaarlijke of hinderlijke situaties.

Mijn reis kan niet meer doorgaan 

Als een natuurramp plaatsvindt op je bestemming voordat je op vakantie gaat, wil je je vakantie misschien annuleren. Heb je een annuleringsverzekering afgesloten bij je reisverzekering? Dan kun je de kosten voor je annulering vergoed krijgen. Heb je nog geen verblijf geboekt op je bestemming, maar alleen trein- of vliegtickets? Dit wordt niet vergoed door je reisverzekering of annuleringsverzekering. Wel kun je contact opnemen met de reisorganisatie waarbij je de tickets hebt geboekt. Mogelijk kun je daar de reis omboeken of bijvoorbeeld een voucher krijgen. 

Ik kan pas later terugreizen naar huis 

Door natuurgeweld kan het gebeuren dat wegen, vliegvelden of stations schade oplopen. Daardoor kun je mogelijk later terug naar huis reizen van je bestemming. Vergoedt je reisverzekering extra verblijfkosten die je maakt door natuurrampen? Het antwoord is ja, als dit is overlegd met de Alarmcentrale. Hier zit wel een maximumvergoeding aan. Deze bedraagt € 80,- per persoon per dag. Extra reiskosten die je maakt door een latere terugreis kun je ook tot een bepaald bedrag vergoed krijgen. Hiervoor geldt een maximumbedrag van € 100,- per persoon. 

Ik moet mijn reis eerder afbreken 

Ga je eerder terug naar huis vanwege een natuurramp? Dan kun je geld terugkrijgen voor je reis, maar alleen als je een annuleringsverzekering hebt. Wij vergoeden dan de kosten voor de vakantiedagen die je niet meer op je bestemming kunt doorbrengen. Dit doen we wel alleen als de reisorganisatie waarbij je je reis hebt geboekt zelf geen vergoeding biedt voor de kosten. Repatriëring regelen of vergoeden wij niet.

Natuurrampen en negatief reisadvies 

Soms is een natuurramp te verwachten. Bijvoorbeeld wanneer ergens extreem veel regen valt in korte tijd, wat zorgt voor een risico op overstromingen en aardverschuivingen. Of als er ergens net een aardbeving heeft plaatsgevonden en er een grote kans is op gevaarlijke naschokken. In die situaties wordt voor een land of regio vaak een negatief reisadvies afgegeven.  

Je kunt dan van tevoren weten dat het gevaarlijk is om naar zo’n land of regio te reizen. Het is dan verstandig om je reis te annuleren. Als je toch naar dit land reist, doe je dit op eigen risico. Schade die te maken heeft met het negatieve reisadvies, bijvoorbeeld brandschade door bosbranden, wordt dan niet vergoed. 

Een reis- en annuleringsverzekering afsluiten 

Het is verstandig om voor je reis een goede reisverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd als er tijdens je reis iets vervelends gebeurt. Bijvoorbeeld als je schade krijgt aan je bagage of je telefoon kapot valt. Het is ook verstandig om een reisverzekering met annuleringsverzekering af te sluiten. Zo kun je je reis annuleren bij situaties als een natuurramp op je bestemming, en krijg je je geld voor bijvoorbeeld een hotelboeking terug bij zelf samengestelde reizen als door het uitvallen van één van de onderdelen de reis niet gemaakt of voortgezet kan worden.

Meer informatie reisverzekering met annuleringOf bereken nu jouw premie