Reisverzekering bij calamiteiten
Wanneer je in een onverwachte situatie terechtkomt waarin je hinder of gevaar loopt, dan noemen we dit ook wel een calamiteit. Je hoopt het natuurlijk nooit, maar het kan voorkomen dat je tijdens je vakantie in zo’n situatie terechtkomt. Misschien vraag je je af waarvoor je in zo’n situatie verzekerd bent met je reisverzekering. Je leest daarom op deze pagina hoe het zit met je reisverzekering bij calamiteiten.
Voorbeelden van calamiteiten
Je hebt verschillende soorten calamiteiten. Welke? We zetten de belangrijkste voor je op een rij.
Een natuurramp is één type calamiteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bosbrand. Stel: je hebt een vakantie op de planning staan. Maar voordat je van huis vertrekt, hoor je dat er bosbranden in de buurt van je vakantiebestemming zijn. Het is dan begrijpelijk dat je je vakantie wilt annuleren, omdat dit voor jou als toerist een gevaarlijke situatie kan opleveren. In het geval van een bosbrand praten we dus over een calamiteit. Wil je hier meer over weten? Je leest het op onze pagina: reisverzekering bij bosbrand.
Andere voorbeelden van natuurrampen kunnen zijn: overstromingen, een aardbeving, een vulkaanuitbarsting of een hele hevige storm.
Een staking is ook een vorm van een calamiteit. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je er op het vliegveld achter komt dat je vlucht geannuleerd is. Of dat het personeel op de luchthaven aan het staken is en jij door de drukte op Schiphol je vlucht niet kunt halen. Een ander voorbeeld van een staking die je kunt tegenkomen is in het openbaar vervoer.
Je hebt verschillende soorten stakingen. Je leest er meer over op onze veelgestelde vragen pagina. Er wordt hier per situatie uitgelegd wanneer je wel of geen vergoeding ontvangt in het geval van een staking.
Ook politieke onrust of gewapende conflicten in een land gelden als calamiteit. Hieronder vallen ook terroristische aanslagen. Zulke gewapende onlusten vormen een groot gevaar voor de veiligheid. Dit kan dan ook een reden zijn waarom een land of regio het reisadvies code oranje of code rood krijgt. In dit geval is het ernstig af te raden om hier naartoe te reizen.
Een uitbraak van een besmettelijke ziekte, zoals corona, geldt ook als een calamiteit. Dit kan reizen naar een bepaald gebied in korte tijd heel gevaarlijk maken voor de gezondheid. Je kunt zelf ziek worden, en ook mensen om je heen besmetten met een gevaarlijke ziekte. Lees meer over negatief reisadvies, code oranje en code rood.
Vergoeding en mijn reisverzekering
Met een kortlopende en een doorlopende reisverzekering ben je tijdens je weekend weg, vakantie of reis altijd verzekerd van hulp in noodgevallen. Word je bijvoorbeeld tijdens je vakantie ernstig ziek? Met een reisverzekering is onze alarmcentrale altijd bereikbaar.
Kom je tijdens je reis in een gevaarlijke situatie terecht, en moet je daardoor je vakantie eerder afbreken? Dan kan het zijn dat je reisverzekering hiervoor een vergoeding aanbiedt. Dit is afhankelijk van je situatie. Heb je voor je reis twee of meer losse boekingen gedaan, bijvoorbeeld een vliegticket en hotelboeking bij verschillende bedrijven? Dan kun je hiervoor een vergoeding krijgen voor de gemiste dagen van je vakantie bij een calamiteit. Daarvoor moet je wel een annuleringsverzekering hebben afgesloten bij je reis.
Heb je je vliegticket en accommodatie voor je vakantie als pakket geboekt? In dit geval biedt je reisverzekering geen vergoeding. Benader je reisorganisatie voor een vergoeding of alternatief.
Het afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering
We raden je aan om voor je vertrek een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Hiermee ontvang je in veel situaties een vergoeding wanneer je vakantie plotseling niet door kan gaan of eerder afgebroken moet worden. Bijvoorbeeld wanneer je je samengestelde reis eerder moet afbreken vanwege een natuurramp. Het afsluiten van een reisverzekering met annulering doe je bij Univé gemakkelijk via onze website. Ook handig: daarbij bereken je meteen je premie.