Ga naar inhoud

30 mei 2022Met elkaar

Het succes van De Wachter? De ruim 180 vrijwilligers

Van een tekort aan vrijwilligers is bij Museum De Wachter in Zuidlaren – gelukkig - totaal geen sprake. Sterker nog, zelfs in coronatijd kwamen de aanmeldingen nog binnen.

Het geheim? “Er is een enorme verbondenheid tussen vrijwilligers, eigenlijk zijn we net een kleine samenleving.”

Er wordt volop gelachen en de anekdotes vliegen over tafel. Met veel respect voor hun voorgangers blikken voorzitter Jan Nijborg (70), penningmeester Bé Stenveld (71), bestuurslid Algemene Zaken Antje van Timmeren (66) en secretarissen Geert Dik (69) en Marten Boven (72) terug.

Dubbel bestuur
Precies, secretarissen. Het museum heeft namelijk niet één secretaris, maar twee. Net als er twee voorzitters zijn en twee penningmeesters. Zo probeert De Wachter de continuïteit van de organisatie te waarborgen. “We zijn allemaal 65+”, legt Nijborg uit. “Er kan natuurlijk wat met ons gebeuren, maar we gaan ook weleens met vakantie. Zo kan het gewoon doordraaien.”

180 vrijwilligers: van 13 tot 96
Een andere reden is het uitgebreide takenpakket. Wat ook andere stichtingen of verenigingen ongetwijfeld zullen herkennen is de hoeveelheid werkzaamheden die er moeten gebeuren. Het is dan ook niet gek dat het museum naast een dubbel bestuur, in totaal zo’n 180 vrijwilligers heeft. Alle vrijwilligers zijn verdeeld over een aantal ‘werkgroepen’, zoals rondleiders en suppoosten en horeca. “Onze jongste vrijwilliger is molenaar en 13 jaar oud”, vertelt Van Timmeren enthousiast. “De oudste is 96. Sommige vrijwilligers zijn al 35 jaar betrokken.”

Eregalerij
Alle mensen die langer dan 20 jaar vrijwilliger zijn worden op een speciale manier geëerd in de eregalerij. Tussen de rij foto’s hangen ook de foto’s van Diek Medendorp en Hajo Hoeksema, de grondleggers van het museum. Ook bij de namen van Eeuwe Broersma (voormalig voorzitter) en voormalig secretaris Dirk Dijkens wil het bestuur graag even stilstaan. “Zij hebben zo’n goede basis gelegd voor ons.”

‘Hoe deed Dirk dat?’
Univé Noord-Nederland en De Wachter hebben al een lange verbintenis. Dijkens speelde daarin een grote rol. De oud-directeur van Univé Zuidlaren was namelijk zeer actief bij De Wachter. Dat merkt het huidige bestuur ruim twee jaar na zijn overlijden nog: “Dirk was een begrip. Wij lopen nu nog tegen dingen aan waarbij we denken: hoe deed Dirk dat?” Als eerbetoon aan de voormalig secretaris staat zijn verzameling brandweerhelmen bij de eregalerij.

Weinig verloop
Dat De Wachter kan rekenen op zo’n grote en trouwe groep vrijwilligers ligt volgens het huidige bestuur vooral aan hun voorgangers. “We horen natuurlijk van andere musea dat het aantal vrijwilligers terugloopt, maar daar hebben wij geen last van. We zijn heel stabiel, hebben weinig verloop”, vertelt Nijborg. Stenveld vult aan: “Ik denk dat menig bedrijf jaloers op ons is.”

Succesfactoren
Succesfactoren zitten volgens het gezelschap in de enorme betrokken- en verbondenheid van vrijwilligers en het dorp. “En niemand wordt hier betaald”, licht Boven toe. “We zijn allemaal vrijwilliger. Dat zorgt ervoor dat er geen verschil is.”

Nieuwe toegangskaarten
Het museum herbergt tal van verhalen. Verhalen bij de unieke items die er te vinden zijn en bij en onder de vele vrijwilligers. Univé Noord-Nederland vindt het belangrijk dat deze verhalen en items behouden blijven. Daarom ondersteunt de coöperatie het museum graag. De komende jaren gebeurt dat in de vorm van toegangskaarten. Univé Noord-Nederland heeft voor drie jaar nieuwe toegangskaarten laten ontwerpen en drukken. “Ze zijn ontzettend mooi geworden”, vertelt Dik enthousiast.

De Wachter bezoeken?
Museum De Wachter is veel meer dan een molenmuseum. In het museum is ook een stoommuseum, ambachtenmuseum en verzamelmuseum te vinden. Daarnaast herbergt het een bijzondere collectie aan muziekinstrumenten. Het museum is tussen de tweede helft van april en eind oktober/begin november geopend op zaterdag en woensdagmiddag. Meer informatie is te vinden op de website.

Deel dit bericht