13 maart 2024Met elkaar
Wil jij jouw buren helpen? Westerkwartier zoekt digitale maatjes!
Zo’n 20 procent van de mensen vindt het lastig om digitaal mee te doen in de samenleving. En dat terwijl onze samenleving steeds digitaler wordt. Daarom zoekt de gemeente Westerkwartier naar oplossingen, zoals digitale maatjes die een paar uur per week dorpsgenoten helpen met hun laptop of tablet.
Hoe verstuur je een e-mail of zoek je informatie op het internet op? Zo’n drie miljoen mensen hebben moeite met het regelen van zaken online. Ook heeft 17 procent van de Nederlanders geen toegang tot een tablet of laptop. Doordat we meer en meer online moeten regelen, kunnen steeds meer mensen moeilijker meekomen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het doen van bankzaken, het vinden van informatie of het aanvragen van een DigiD of toeslagen.
Digitaal Meedoen Pakket
Waar aan de ene kant digitale ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen, verdwijnen aan de andere kant steeds meer mogelijkheden tot menselijk contact. Hierdoor ontstaat een tweedeling in de samenleving tussen mensen die wel meekomen en mensen die daar moeite mee hebben. De gemeente Westerkwartier wil daar wat aan doen en is daarom een project gestart, samen met onder meer Biblionet, Humanitas en Sociaal Werk de Schans.
“Er wordt al op meerdere plekken hulp aangeboden. Er kan dus veel en er is veel mogelijk”, legt projectleider Pollien van Keulen uit. “Alleen is het niet handig dat inwoners dat allemaal moeten uitzoeken. Daarom kijken we in het project naar hoe organisaties het beste kunnen samenwerken.” De organisaties hebben hiervoor een pakket ontwikkeld; het Digitaal Meedoen Pakket. Vijftig huishoudens krijgen een laptop of tablet, een betaalbare internetaansluiting en ondersteuning en training bij hen thuis of in de buurt.
Digitale maatjes in de buurt
Om de hulp zo laagdrempelig mogelijk te maken, zoekt de gemeente Westerkwartier naar digitale maatjes. Dit zijn inwoners die dorpsgenoten willen helpen met de allereerste kennismaking met de digitale wereld. “Hoe mooi is het dat je als inwoner ondersteund wordt door iemand die drie straten verderop woont?”, legt Pollien uit. “Als maatje hoef je echt geen digitale expert te zijn. Daarnaast kost het je niet veel tijd”, onderstreept ze. “Als je zo’n twee uur per week een huishouden wilt helpen met het aanleren van de basisvaardigheden, is dat al super!”
Meer weten?
Bij Univé geloven we in de kracht van samen. In een wereld waarin we naar elkaar omkijken en elkaar helpen. Want samen staan we écht sterker. Daarom ondersteunen wij als coöperatie graag initiatieven die onze lokale samenleving mooier en beter maken, zoals het Digitaal Meedoen Pakket. Wil jij andere dorpsgenoten helpen? Voor meer informatie kun je mailen naar t.goossens@biblionetgroningen.nl.
Deel dit bericht