Ga naar inhoud

8 januari 2021Met elkaar

Bakkerij waar verbindingen gelegd worden

De wekker gaat op donderdag- en vrijdagochtend vroeg in huize Voermans in Pieterburen. Om 5 uur ’s ochtends staat Daan Voermans namelijk al brood te bakken in zijn sociale, mobiele bakkerij: Stoet & Ainvoud.

De bakkerij heeft een vaste standplaats op de oude parkeerplaats in Pieterburen en is gevestigd in een voormalige Circus Renz-wagen. In de wagen is - naast een gezellige zithoek - een grote houtgestookte bakkersoven te vinden. Daar wordt twee keer per week brood in gebakken voor inwoners en bezoekers van het dorp.

Stoet & Ainvoud is een stichting en onderdeel van een keten van acht mobiele bakkerijen door het hele land. Iedere bakkerij heeft zijn eigen agenda. Toch zijn ze allemaal verbonden in een collectief: Feest van Eenvoud.

‘Alles is te leren’
Initiatiefnemer Daan Voermans kwam op het idee voor de bakkerij, toen bleek dat er vanuit de Nationaal Coördinator Groningen geld beschikbaar was om te werken aan de leefbaarheid in Groningse dorpen. “De biologische winkel in het dorp was al een poosje gesloten. Toen we ideeën konden aanleveren, kwam dit in me op”, verklaart Daan zijn initiatief. “Samen met mijn vrouw Eva heb ik het idee uitgewerkt. Ik heb geen bakkersachtergrond, maar alles is te leren.”

Dat blijkt ook uit het succes dat de sociale bakkerij heeft. Sinds ‘Stoet’ open is, staat de parkeerplaats op donderdag en vrijdag regelmatig vol klanten. De bakkerij verkoopt niet alleen broden, maar ook pizzaatjes, krentenbollen, focaccia’s, kaneelrollen en sinds een poosje ook taarten. “We proberen steeds nieuwe dingen uit”, vertelt Daan. “En het netwerkidee achter de bakkerij werkt ook. We verkopen namelijk ook producten van mensen uit het dorp. Zo bakt een inwoner regelmatig taarten en een andere bijvoorbeeld maisbolletjes.”

Mensen samenbrengen
In de toekomst hoopt Daan de samenwerking met lokale biologische initiatieven verder uit te breiden. “Mensen kunnen bij ons al groentepakketten van De Eemstuin – een biologische kwekerij – afhalen. En Landgoud uit Kloosterburen levert ons biologisch graan dat gemalen wordt door de molen in Feerwerd”, somt hij op.

Stoet wil dan ook niet zomaar een bakkerij zijn. Het moet een plek zijn waar netwerken ontstaan en verbindingen worden gelegd. “Een creatieve plek waar iedereen kan komen en ruimte is voor een markt of een festival. Een soort dorpsplein”, vat Daan samen. Met de bakkerij wil hij mensen samenbrengen, wat de afgelopen maanden al goed gelukt is. Zo hebben al zo’n vijftig dorpsbewoners aan Stoet meegewerkt. “Ook komen er regelmatig vrijwilligers helpen. We zijn dan ook niet alleen een bakkerij, meer een ideeënplek. Ons brood brengt de mensen samen.

Deel dit bericht