23 oktober 2024Ledenorganisatie
Groninger Gasberaad wint eerste Liefke Munneke Prijs
Vrijdag is in de Nicolaïkerk in Appingedam de allereerste Liefke Munneke Prijs uitgereikt. De prijs, een initiatief van Univé Noord-Nederland, bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van €10.000 en wordt elke twee jaar toegekend aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de toekomst van het mijnbouwgebied in Groningen. Van de drie genomineerden werd Groninger Gasberaad tot winnaar van 2024 uitgeroepen.
‘Regionale initiatieven stimuleren’
‘Met onze wortels in Winsum is Univé al sinds haar oprichting 230 jaar geleden nauw verbonden met Noord-Nederland. En hoewel aardbevingsschade buiten het verzekeringsdomein valt, zien we het als coöperatieve taak om actief bij te dragen aan een prettige en veilige leefomgeving van onze leden,’ legt Inge Ezinga, bestuurder van Univé Noord-Nederland uit. ‘Als geen ander symboliseert Liefke Munneke deze betrokkenheid in de regio Groningen, met haar onvermoeibare inzet voor onder meer de slachtoffers van aardbevingen en mijnbouwschade. Met deze prijs willen we regionale initiatieven met eenzelfde doel en impact stimuleren en steunen.’
‘Heldin’
De prijs werd uitgereikt door Sandra Beckerman, die zich als Tweede Kamerlid bezighoudt met de gevolgen van gaswinning in Groningen. Volgens de Groningse politica was Liefke Munneke ‘een heldin’ die haar persoonlijk raakte met haar bevlogenheid en daadkrachtige houding en een inspiratie voor haar is in haar strijd om de belangen van door mijnbouwschade gedupeerde Groningers. In de Nicolaikerk in Appingedam reikte Beckerman de eerste Liefke Munneke Prijs uit aan het Groninger Gasberaad.
‘Blijven samenwerken voor toekomst provincie’
De prijs werd aan het Groninger Gasberaad toegekend vanwege haar inspanningen om ervoor te zorgen dat bewoners en organisaties maximaal betrokken worden bij het ontwikkelen en uitvoeren van plannen en activiteiten met betrekking tot schade, versterking en toekomstperspectief in Groningen. De erkenning gaf voorzitter Jan Wigboldus een dubbel gevoel. ‘Ik gun het de andere genomineerden - Groninger Bodem Beweging en Ons Laand, Ons Lu – namelijk evenzeer. Laat ik dan ook benadrukken dat ik het van het voornaamste belang vind dat wij als belangenorganisaties blijven samenwerken om zo goed mogelijk uit de gasproblematiek te komen, ons verstand erbij houden en ons in blijven zetten voor een mooie toekomst van onze provincie,’ aldus de voorman van het collectief. ‘Kop d’r veur!’ was zijn afsluiter, dit waren ook vaak de woorden van Liefke.
De genomineerden
In de korte video hieronder kun je het verhaal horen van alle drie de genomineerden en hun organisaties. Lees in dit artikel meer over de genomineerden.
Het kunstwerk
Het kunstwerk dat speciaal ontworpen is voor de uitreiking van de Liefke Munneke Prijs is ontworpen door zilversmid Arne van Hulsen. Hij vertelt ‘In het ontwerp is een ammoniet verwerkt. Een ammoniet is gemaakt door een zeekreeftje die 60 miljoen jaar geleden leefde. Telkens als zijn “woning” te klein werd maakte hij een nieuwe “kamer” aan. Na veel jaren krijg je daardoor een spiraalachtige vorm. In het ontwerp staan deze vele jaren symbool voor erkenning van de bevingsschade en strijd tegen de verschillende partijen die belang hadden/hebben bij de gaswinning in Groningen. Boven op het object waarin de naam Liefke Munneke is uitgezaagd is de topografische vorm van Groningen gesitueerd in “Golden Raand”, deze keer zonder de scheuren omdat het doel van deze positieve prijs is om de provincie te verenigen”.
Aftermovie
Bekijk hier de aftermovie om de sfeer te proeven van de geslaagde uitreiking:
Dankbare samenwerking
Aan deze bijeenkomst werd een bijdrage geleverd door:
- Sigrid Hoekstra, dagvoorzitter (Oud-voorzitter RvC en Ledenraad)
- Erwin de Vries, muzikale begeleiding
- Vincent Hensen-Oosterdijk, organist
- Alfred van Hall, schrijven en voordragen gedicht
- Arne van Hulsen, ontwerp en realisatie kunstwerk
In de media
Deel dit bericht