12 mei 2020Gezondheid
Bewegen met het gezin
Een dag ziet er nu voor mij zeker anders uit. Ook als het op bewegen aan komt.
Geen 8km heen en 8km terug fietsen, geen zeven etages trap op en af; want ja, werk is nu gewoon thuis en mijn werkplek is boven op zolder en dat is slechts 2 etages.
Maar ook voor de kinderen; die hebben nu even geen zwem-, turn-, schaats- en voetballes en ook gymmen op school is er even niet bij. Dus hoe doen we dat dan nu?
Omdat bewegen onmisbaar is in ons leven, plannen we nu gezamenlijke beweegmomenten in op vaste momenten in de dag. Na het vaste moment “fruit eten en water drinken” gaan we een kwartier tot een halfuur bewegen; mijn dochters mogen dan kiezen wat we gaan doen: een circuitje buiten in de tuin met oefeningen; een (klein) rondje hardlopen, trampoline springen, voetballen; als we maar in beweging zijn; voor zover het werk technisch kan, doen we daar met het hele gezin aan mee.
Na de lunch hebben we nu de after-lunchwandeling geïntroduceerd; voor mij niet iets nieuws, want als ik op kantoor aan het werk ben, doen we dit standaard tussen de middag. Als de thuis-school klaar is, dan gaan ze nog even naar buiten in de achtertuin om te spelen. En vlak voor het avondeten leven we ons nog even uit op zolder waar we behoorlijk wat fitness-items hebben, muziekje erbij en bewegen maar.
Normaal gesproken loop ik zo’n 3 tot 4 keer per week hard, dat kan nu ook gewoon wel doorgaan, want dat is iets wat ik doorgaans alleen doe. Meestal is dit wel op vaste momenten in de week, daar hoef ik dan niet zoveel in aan te passen, behalve nu op de woensdag. Die heb ik normaal gesproken vrij en als ik mijn dochters dan naar school heb gebracht, doe ik mijn lange duurloop. En vandaag ook, maar dan al om 6 uur ’s ochtends. Ja, je moet er wat voor over hebben. Ik neem mijn dochters ook af en toe mee tijdens mijn hardlooptraining; zij op de fiets en ik er rennend achteraan; zijn we allemaal in beweging!
Daarnaast doe ik aan HIIT-krachttraining samen met mijn man; dit doen we 4x in de week (2x kort en 2x lang). En dat is iets wat we gewoon thuis op de zolderkamer doen. Wij hebben in de afgelopen jaren al redelijk wat fitnessitems verzameld en hebben we zo ongeveer een halve sportschool. Maar zo’n HIIT-training kan ook als je GEEN halve sportschool boven hebt staan. HIIT-training bestaat bij ons uit 10 oefening van 50 seconden knallen en 15 seconden rust tussen de oefeningen. Denk hierbij aan oefeningen als push-ups, buikspieroefeningen (sit-ups, russian twist, star sit-up, V-sit, enz.), tricepsdips m.b.v. een stoel of bank, burpees, jumping jacks, plank, back-extension, squats, lunges; zo kan ik nog wel even doorgaan. Tijdens zo’n training komen de meeste spiergroepen wel aan bod (armen, benen, buik, rug, cardio). Een korte training is 1 serie van 10 oefeningen, een lange training is 2 series (met 2 minuten rust tussen de beide series). Voor een korte training ben je dus na 11 minuten al klaar en het is écht super-effectief. Je moet het alleen wel regelmatig blijven doen.
Ik gebruik hiervoor de app HIIT interval training timer. Zo’n HIIT training kun je ook uitstekend met kinderen doen trouwens; wel leuk als ze zelf ook wat inspraak hebben over hoe de training eruit ziet.
Ik hoop dat ik jullie op wat ideeën heb gebracht. Succes deze komende weken met bewegen!
Geartsje
Deel dit bericht