Ga naar inhoud

9 juni 2023Met elkaar

Drenthe Boert Bewust zet in op verbinding

Zorgen voor meer betrokkenheid en wederzijds begrip, door gewoon op het erf echte en open gesprekken te voeren. Het is één van de redenen dat Drentse boeren zich een jaar geleden verenigden in Drenthe Boert Bewust. “We willen open en transparant zijn en laten zien wat we doen, hoe en waarom.”

Aan het woord is Geert Lindenhols. De akkerbouwer uit Zuidwolde is voorzitter van Drenthe Boert Bewust. Hij noemt het complexe tijden, tijden die vooral zorgen voor polarisatie. Daarom wil Drenthe Boert Bewust het anders doen en inzetten op de verbinding tussen boeren, tuinders en inwoners van de provincie Drenthe.

Weten waar je eten vandaan komt
Via het platform delen akkerbouwers, boomkwekers, fruittelers en veehouders meer informatie over hun boerderij, faciliteiten als een boerderijwinkel en activiteiten als een rondleiding of open dag. Zo hopen de boeren en tuinders een bezoek laagdrempelig te maken. “Als mensen meer willen weten, zijn ze van harte welkom”, nodigt Lindenhols geïnteresseerden uit. “De consument komt steeds verder van de productie van voedsel af te staan. Veel mensen weten niet meer waar hun eten vandaan komt. Dat willen we graag veranderen.”

Hoewel Drenthe Boert Bewust pas een jaar geleden is gestart, ziet de voorzitter al de eerste resultaten. “We worden regelmatig gebeld door ambtenaren die dan benieuwd zijn hoe wij ergens over denken. Dat is mooi. Dat we mogen meedenken is precies wat we willen bereiken.”

“Als we niet goed zijn voor de bodem, is de bodem niet goed voor ons”

Duurzame akkerbouw
Lindenhols gelooft in duurzame akkerbouw. Op zijn boerderij in Zuidwolde produceert hij onder meer koolzaad en veldbonen waar hij vervolgens olie, mayonaise en pasta van maakt. Producten die hij verkoopt onder de naam Geertsbest. Zijn bedrijf is energieneutraal dankzij onder meer een windmolen en trekkers die rijden op een mengsel van koolzaadolie. “Ik ben altijd op zoek naar manieren waarop de akkerbouw duurzamer kan”, legt hij uit. “Maar een biologische boer houdt minder over dan een gewone boer. Dat zou eigenlijk niet moeten kunnen.”

Toch weerhoudt dat hem er niet van. “We maken gezond voedsel in een heel mooie omgeving. Als boeren zijn we afhankelijk van de natuur. Als we niet goed zijn voor de bodem, is de bodem niet goed voor ons.” Sinds Lindenhols anders is gaan werken, ziet hij de natuur rond zijn boerderij veranderen. “We zien nu veel meer vlinders en vogels. Het werkt dus echt.”

Deel dit bericht