Ga naar inhoud

11 juli 2022Wonen

Inbraak in bedrijfspand voorkomen? Ga voor preventieve maatregelen

Een inbraak op kantoor of in het bedrijfspand; veel ondernemers krijgen er helaas mee te maken.

Niet alleen kunnen er waardevolle spullen worden meegenomen, ook kan een inbraak invloed hebben op de continuïteit van jouw bedrijfsprocessen. Gelukkig kun je veel doen om een inbraak te voorkomen.

André Eefting is eigenaar van Eefting Inbraakpreventie & Toegangstechniek, een erkend beveiligingsbedrijf in Assen. Eefting heeft jarenlange ervaring met inbraakpreventie en is allround specialist op het gebied van (elektrische) sloten, alarminstallaties, camerasystemen en toegangstechniek.

‘In brand gestoken of onder water gezet’
De afgelopen jaren hielp hij al honderden ondernemers met het beveiligen van hun bedrijfspanden en kantoren. Ook kwam hij op veel plekken waar het helaas toch mis ging. “Soms was er niet eens iets meegenomen, maar was toch alles vernield”, vertelt hij. “Dan hadden de inbrekers de boel in de brand gestoken of onder water gezet.”

Hij benadrukt het belang van preventieve maatregelen. Niet alleen omdat ze verplicht zijn voor de verzekering, ook omdat hij met eigen ogen de gevolgen van een inbraak heeft gezien. “Je wil niet dat iemand in je toko komt. Een inbraak kan je bedrijf stilleggen, levert werk en gedoe op en veel nevenschade.”

Hoe voorkom je een inbraak in jouw bedrijfspand?
Preventieve maatregelen zijn er in alle soorten en maten. Het is afhankelijk van de risicoklasse van jouw bedrijf welke beveiligingsmaatregelen verplicht zijn. Deze maatregelen leveren namelijk een certificaat op die je als ondernemer nodig hebt voor de verzekering. De risicoklasse wordt bepaald aan de hand van welke goederen en inventaris er aanwezig zijn, de waarde ervan en de omstandigheden (winkel/showroom of magazijn).

De eerste stap zijn organisatorische maatregelen. “Dit zijn de meest eenvoudige maatregelen”, legt Eefting uit. “Denk aan het op slot doen van deuren en hekken. Dat je een deur achter je dicht doet betekent namelijk lang niet altijd dat die ook op slot is.” Vervolgens krijg je de bouwkundige maatregelen. “Deze maatregelen vormen de basis van een degelijke beveiliging die te vaak vergeten wordt. Snel naar binnen en een vlotte aftocht is voor een inbreker van groot belang en dat wordt erg lastig gemaakt wanneer het hang- en sluitwerk op orde is.”

Combinatie van maatregelen
Natuurlijk zijn er ook elektronische maatregelen. Denk aan bewegingsmelders, bewaakte lijnen, stroom op een hek of tril- en schilddetectie met hitte- of infraroodcamera’s. Daarnaast heb je compartimerings maatregelen – het bewaren van spullen in een afgescheiden ruimte – en bijvoorbeeld meeneembeperkende maatregelen. Deze maatregelen voorkomen een inbraak niet zozeer, maar zorgen wel voor vertraging. “En inbrekers willen zo snel mogelijk”, licht Eefting toe. “Je hebt altijd een combinatie van maatregelen nodig om te komen tot een optimale beveiliging.”

Het doorvoeren van beveiligingsmaatregelen is niet goedkoop, wat ondernemers nog weleens ervan weerhoudt. “Maar als je bedrijfsprocessen stil komen te liggen, dat kost pas geld”, benadrukt Eefting. Dat kan gebeuren als er na een inbraak bijvoorbeeld te veel schade is of wanneer er fundamentele onderdelen zijn gestolen.



Goed hang- en sluitwerk
Regelmatig zijn ze in het nieuws: malafide slotenmakers. Deze slotenmakers rekenen veel te hoge kosten voor simpele werkzaamheden. Heb je jezelf buitengesloten of moet jouw slot worden vervangen? Zoek dan altijd naar een VEB-erkend beveiligingsbedrijf (Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven) of LOXUP-partner in jouw buurt.

Deel dit bericht