Ga naar inhoud

28 november 2019Ondernemen

Ben jij bewust van de risico’s van Cybercrime?

We zijn inmiddels gewend om overal en altijd online te zijn. Dit heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Steeds meer mensen en organisaties worden het slachtoffer van online inbraak of cybercrime.

Het neemt echter steeds grotere vormen aan en de gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Niet alleen grote ondernemingen worden slachtoffer, maar ook het MKB en ZZP-ers worden getroffen. Wat kunnen deze ondernemers en kleine organisaties doen om deze snels groeiende vorm van criminaliteit tegen te gaan en de schade te beperken?

Het antwoord op deze vraag begint natuurlijk met je bewust zijn van de risico’s en te leren van professionals en ervaringsdeskundigen. 

Op donderdag 21 november 2019 deelde Thomas Hoogeveen zijn professionele kennis over hacken, cybercrime en de impact ervan met zakelijke leden van Univé. En vertelde hij wat je kunt doen om deze digitale inbraken te voorkomen en schade beperken.

Harde praktijkvoorbeelden van kleine bedrijven waar iedereen zich makkelijk in kon herkennen. Over:

  • Ransomeware; je ontvangt een e-mail met daarbij een bijlage die lijkt op een factuur of met een mooie aanbieding. Na het openen hiervan toont de computer een melding dat al uw persoonlijke bestanden zijn versleuteld en er losgeld moet worden betaald aan de cybercriminelen om weer bij uw eigen bestanden te kunnen.
  • Phishing; wanneer cybercriminelen via valse e-mails je gegevens proberen te verzamelen. Hierbij wordt vaak ingespeeld op de actualiteit. “Een tijd geleden kwamen de contactloze bankpassen. Opeens ontvingen mensen mailtjes met een link naar de zogenaamde website van hun bank en de melding dat ze zo een nieuwe pas moesten aanvragen. Of ze dan ook meteen hun pincode wilden intypen… Dit ‘vissen’ naar gegevens gebeurt nog steeds”.
  • Online afpersen; aan de hand van gelekte wachtwoorden, bijvoorbeeld door een hack van websites als LinkedIn. Cybercriminelen gebruiken die wachtwoorden om mensen af te persen en angst in te boezemen
  • En zo nog meer…

De tips van Thomas over hoe je met cybercrime kunt omgaan kun je hier downloaden>>

Uit de vragen die deze avond gesteld worden wordt duidelijk dat men er wel weet van heeft, maar zich eigenlijk nog maar weinig bewust is van de impact en hoe dichtbij risico’s zijn. Bij alle oplossingen blijft de mens voorlopig de zwakste schakel, aldus Thomas. Voor menigeen zal het niet bij deze avond blijven. Men is geïnspireerd en weet een beetje beter wat te doen.

Gastheer Jack Frieling van Univé Samen sluit de leerzame avond af met de aankondiging dat Univé de komende tijd meer van dit soort lokale kennisbijeenkomsten zal organiseren. Iedere keer met een ander thema en altijd met het doel mensen leren tegenspoed voorkomen en schade beperken.

Deel dit bericht