Ga naar inhoud

16 maart 2023Reizen

Oververzekerd: de 5 meest voorkomende dubbele dekkingen

We hebben het er dagelijks over; het leven wordt duurder en we letten allemaal op de kleintjes. Toch geven we nog geregeld te veel geld uit aan verzekeringen. “Dubbele dekkingen, die zijn helemaal niet nodig en echt zonde van het geld.”  

Kees Vlam, adviseur Particulier bij Univé Noord-Holland, viert dit jaar zijn 25-jarige jubileum. Tijdens zijn carrière heeft Kees honderden adviezen over verzekeringen gegeven. “Leuk werk en daar zijn we ook voor”, zo vertelt hij. “En het is ook nodig. Ik heb in die 25 jaar namelijk heel wat misvattingen en onwetendheid voorbij zien komen. Dit leidt vaak tot dubbele dekkingen. Mensen zijn dus meerdere keren voor hetzelfde verzekerd. En als je nou ook twee keer de schade uitgekeerd zou krijgen, maar nee, zo werkt dat niet. Zonde van het geld en in veel gevallen overbodig.”

1. Pechhulp auto

Een van de meest voorkomende dubbele dekkingen is voor pechhulp. Wie een nieuwe auto koopt, krijgt van de dealer vaak mobiliteitsgarantie. Hiermee kun je in heel Europa aanspraak maken op pechhulp. Kees: “En desondanks zijn mensen dan ook nog eens lid van de ANWB, inclusief Wegenwacht en sluiten ze een verzekering voor pechhulp op hun auto af. Soms hebben ze dan ook nog pechhulp opgenomen in hun reisverzekering. Dan ben je dus 4 keer gedekt. Mensen willen er zeker van zijn bij pech langs de weg geholpen te worden, maar dit is echt niet nodig. Een duidelijk geval van onwetendheid. Met een mobiliteitsgarantie kan je je dealer vanuit heel Europa gewoon bellen en word je geholpen. Let op; je auto moet wel bij deze merkdealer in onderhoud zijn. Heb je een tweedehands auto, let er dan op dat je niet een autoverzekering én een verzekering voor pechhulp voor de wagen in de reisverzekering opneemt. Dat kan dan een dubbele dekking zijn.”    

2. Rechtsbijstand

“Ook weer zo’n veel voorkomende dubbele dekking”, weet Kees. “Mensen hebben een rechtsbijstandverzekering lopen die het verkeersrisico afdekt. Deze verzekering geldt voor het hele gezin in alle verkeerssituaties. Bij een andere verzekeraar hebben ze het voertuig verzekerd, mét rechtsbijstand. 100 procent dubbel dus. Ook gaat het soms fout zodra een van de kinderen een auto of motor aanschaft. Jongeren kopen een voertuig en sluiten via internet ook weer een rechtsbijstandverzekering af. Dit terwijl, zolang ze nog thuis wonen, ze onder de rechtsbijstandverzekering van hun pa en ma vallen.”

3. Medische kosten

“Dit is een lastige: een medische kostendekking op je reisverzekering én een aanvullende zorgverzekering. Hierbij gaat de 100 procent overlapping niet helemaal op, maar het zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden. De Nederlandse basisverzekering vergoedt de kosten voor spoedeisende zorg in het buitenland. Dit tot maximaal 100 procent van het Nederlandse tarief. Dat betekent dat je niet meer vergoed krijgt dan dat deze behandeling je hier in Nederland gekost zou hebben. Maar, nu komt het, heb je een aanvullende zorgverzekering, bijvoorbeeld van Univé, dan krijg je het hele bedrag van de behandeling uitgekeerd. Het is verstandig om dat even bij je zorgverzekering te checken voordat je op vakantie gaat. Heb je geen aanvullende zorgverzekering, dan adviseer ik je met klem een medische kostendekking op je reisverzekering af te sluiten. Op deze verzekering kan je ook je verplichte eigen risico claimen. Dus, breek je op wintersport een been en moet je krukken kopen, dan dekt deze verzekering je krukken. Anders is deze aankoop niet verzekerd.”

4. Gezinsongevallenverzekering versus een inzittendenverzekering

“Sommige mensen denken dat een gezinsongevallenverzekering hetzelfde dekt als een inzittendenverzekering. Maar dat is niet helemaal waar. Neem je namelijk bijvoorbeeld een vriendje van je kind mee, dan is hij/zij niet verzekerd als je alleen een gezinsongevallenverzekering hebt. Dit is dus een gevalletje overlapping, maar eentje waar je niet onderuit kunt.”

5. Onnodige kosten

In sommige gevallen weten mensen ook niet meer precies wat ze hebben afgesloten. “Wie bijvoorbeeld een huis koopt, sluit via de makelaar een opstalverzekering en soms ook een inboedelverzekering af. Dit terwijl ze al een inboedelverzekering hebben lopen. Overbodig! Een vakantieganger die een doorlopende reis- en annuleringsverzekering bij ons heeft afgesloten en dan toch nog bij het online boeken van de reis een annuleringsverzekering afsluit. Ook niet nodig natuurlijk. Dit zijn onnodige kosten. Mijn advies? Vraag hulp en laat je goed informeren. Daardoor zijn dubbelingen en onnodige kosten echt te voorkomen.”

Deel dit bericht

  • 8 juli 2024

    Een prachtig nieuw speelplein in Den Helder

    Het speelplein van IKC Haven48 in Den Helder zag er jarenlang hetzelfde uit. Kaal, toestellen die niet uitnodigden om te bewegen en er was geen groen. De leerlingenraad vond het tijd voor een nieuw plein. Univé Noord-Holland draagt graag bij aan maatschappelijke initiatieven die beweging en een gezonde leefstijl stimuleren. Daarom deed het Ledenfonds een donatie om deze wens te verwezenlijken.

  • 10 juni 2024Ledenorganisatie

    ‘Die € 1000 gaan we gebruiken om nieuwe leden te werven’

    Edams Mannenkoor Excelsior heeft onlangs € 1000 mogen ontvangen van Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds. Voorzitter van het koor, Jan Radder, gaf de vereniging op. Tot zijn grote verbazing kreeg hij een paar weken later een belletje…

  • 15 april 2024Gezondheid

    Univé schenkt AED aan De Herbergier in Wognum: “AED geeft veilig gevoel”

    Het geeft een veilig gevoel, zo’n AED bij de ingang, vindt Natasja Dam. Eind 2023 schonk het Ledenfonds van Univé Noord-Holland een AED en een reanimatietraining aan zorgorganisatie De Herbergier in Wognum.