Ga naar inhoud

Huisdierenverzekering

Teken bij katten en honden

Het kan zomaar gebeuren: na een wandeling in het bos voel je een klein bobbeltje op de huid van je hond. Of bij het aaien van je kat zie je opeens een zwart puntje. Je hebt een teek ontdekt. Nu is het belangrijk dat je deze snel en veilig verwijdert met bijvoorbeeld een tekentang. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat je huisdier geïnfecteerd wordt met ziektes zoals de ziekte van Lyme. Als de teek binnen 48 uur verwijderd wordt, is deze kans het kleinst.

Wat zijn teken en waar komen ze voor?  

Een teek is een spinachtig beestje dat voorkomt in gebieden met veel planten en struiken. Denk bijvoorbeeld aan een bos of de hei. Maar ook in parken en tuinen kunnen teken zitten.   

Teken klimmen meestal vanuit hoog gras of lage struikjes op je huisdier. Als de teek hoger zit, bijvoorbeeld in een boom, kan deze zich op je huisdier laten vallen. Hierna zoeken ze een plekje huid op, waar ze zich vervolgens in vastbijten om zich vol te zuigen met bloed. Na 5 tot 7 dagen laten ze meestal vanzelf los, maar dan kan je huisdier al een ziekte hebben opgelopen. 

Wanneer zijn teken actief?  

Teken zijn vooral actief van de lente tot aan de herfst. In de winter houden teken meestal rust. Bij warm weer kunnen ze ook in de winter actief zijn. Je huisdier kan dus het hele jaar door een teek krijgen.  

Teken voorkomen bij honden en katten  

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het het beste om jouw hond of kat te beschermen tegen teken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:  

  • Vlooien- en tekenband 
  • Druppels voor in de nek 
  • Kauwtabletten 
  • Anti-tekenhesje  

Deze middelen kun je krijgen bij jouw dierenarts of in een dierenwinkel. Je kunt daar ook navragen welk middel het beste past bij jouw huisdier.   

Let op: een anti-tekenmiddel geeft nooit 100% bescherming. Blijf daarom je hond of kat goed controleren, zodat je een teek snel kunt vinden en verwijderen.

Ook goed om te weten: een teek moet zich eerst vastbijten in jouw huisdier om dood te gaan door het middel. Als je dus toch een teek vindt, is dit niet omdat het middel niet werkt. De teek valt er door het middel meestal na een paar uur vanzelf af. Je kunt hem natuurlijk ook alvast zelf verwijderen.

Hoe kan ik zien of mijn hond of kat een tekenbeet heeft?  

Controleer je huisdier regelmatig op teken. Bij honden is dit vooral belangrijk om te doen als je net een wandeling hebt gemaakt. Als je een kat hebt die buiten loopt, is het belangrijk om die te controleren na terugkomst in huis. Vergeet daarnaast niet om jezelf te checken, want ook jij kunt een teek hebben.  

Je controleert je hond of kat eenvoudig op teken door deze uitgebreid te aaien. Voel met je vingers voorzichtig over de huid van je huisdier. Als je een klein bobbeltje voelt, is er een grote kans dat dit een teek is. Een teek is klein, meestal bruin, lichtgrijs of zwart en lijkt op een klein gezwelletje met pootjes eraan. Hij zit stevig vast in de huid van je huisdier. Als de teek zich volzuigt met bloed, wordt hij steeds groter, wordt het lijfje dikker en krijgt hij een lichtbruine of grijze kleur. Zo is hij ook meteen beter zichtbaar.

Veilig teken verwijderen bij honden en katten  

Als je een teek hebt ontdekt, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Dit kan eenvoudig met een tekenpen, tekentang of tekenlasso. Welk hulpmiddel het beste werkt voor jou en je huisdier, is een kwestie van uitproberen. Precieze instructies vind je vaak in de verpakking van het hulpmiddel.  

Teken verwijderen bij je hond of kat doe je zo voorzichtig mogelijk. Grijp de teek bij de kop vast, draai de tekentang een kwartslag en trek de hele teek voorzichtig los. Lukt dit niet en zit de kop nog vast in de huid? Dan moet deze er vanzelf uitgaan. Hierdoor kan een bult ontstaan, maar dat is normaal en gaat na een paar dagen vanzelf over. Gaat dit bultje niet vanzelf weg, maar wordt het rood en dik? Ga dan naar de dierenarts. Snel online je vraag stellen? Dit kan ook via een videoconsult met een dierenarts van Vetts.  

Let op: knijp niet in het lijfje van de teek en gebruik bij het verwijderen geen ontsmettende middelen. De teek kan dan zijn maaginhoud uitspugen, waardoor je huisdier sneller ziek kan worden. Na het verwijderen kun je het wondje wel schoonmaken met wat jodium of alcohol. 

Wanneer je de teek hebt verwijderd, spoel hem dan niet gewoon door via de wasbak. Dit overleven teken namelijk. Het beste dat je kunt doen is de teek fijnknijpen tussen twee papiertjes (je voelt dan een kleine ‘pop’) en hem daarna in de vuilnisbak gooien.

Welke ziekten kunnen teken overbrengen op honden en katten?  

De meest voorkomende ziekte die teken in Nederland kunnen overbrengen, is de ziekte van Lyme. Ook de ziekte babesiose wordt soms overgebracht door teken in Nederland, maar deze komt vaker voor in warme landen.  

Ziekte van Lyme  

Symptomen van de ziekte van Lyme zijn:  

  • Koorts 
  • Lusteloosheid, moeheid en nergens zin in hebben 
  • Verlies van eetlust 
  • Kreupelheid  

Zodra je iets van deze klachten bij je huisdier ziet, moet je een afspraak maken bij de dierenarts. Leg uit dat je huisdier is gebeten door een teek en nu de volgende symptomen laat zien. Daar krijg je waarschijnlijk een antibioticakuur voor je huisdier. 

Babesiose  

Je herkent babesiose aan de volgende symptomen:  

  • Koorts 
  • Lusteloosheid, moeheid en nergens zin in hebben 
  • Verlies van eetlust 
  • Bloedarmoede 
  • Rood gekleurde urine 
  • Overgeven  

Ook bij deze symptomen is het belangrijk om meteen de dierenarts te bellen. Die kan vaststellen of je huisdier babesiose heeft. De behandeling bestaat meestal uit een prik onder de huid, waardoor de parasiet die de ziekte veroorzaakt, gedood wordt. Na 2 weken moet deze prik herhaald worden.  

Verzekerd van hulp met de huisdierenverzekering  

Goede zorg is voor je huisdier net zo belangrijk als de zorg voor jezelf. Maar behandelingen kunnen duur zijn. Daarom biedt Univé een huisdierenverzekering aan. Hiermee hoef je niet alles zelf te betalen en ben je verzekerd van de beste zorg voor jouw dier.