Fietsverzekering
Je kind mee in een fietszitje
Fietsen met je kleintje in een kinderzitje voor de fiets? Leuk! Voor zowel je kind als voor jou. Wel is het belangrijk om te weten hoe je dat veilig doet. Vanaf wanneer kan je kindje in een fietszitje voor- of achterop de fiets? En waar moet je rekening mee houden? Lees verder voor tips.
Veilige fietsstoeltjes: waar moet je op letten?
Om zeker te weten dat een fietsstoeltje veilig is, kun je er het beste één kopen die voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344. Als een kinderzitje voor de fiets aan deze norm voldoet, staat dit aangegeven op de sticker op het zitje of in het plastic zelf. Het belangrijkste van een kinderzitje voor de fiets is dat het genoeg steun biedt aan het hoofd, de rug en de voeten van je kind.
Moeten kinderen een helm dragen in het fietszitje?
Het is niet verplicht voor kinderen om een fietshelm te dragen als ze in een fietszitje meerijden. Toch is dit zeker voor kleine kinderen een goed idee. Zij zijn kwetsbaar en kunnen ernstig hoofdletsel oplopen bij een botsing of val van de fiets. Met een helm op is een baby of jong kind veiliger tijdens het fietsen.
Fietszitje voor: baby's en peuters
Wanneer baby's tussen de zes en negen maanden oud zijn, leren ze zelfstandig zitten. Dan is het veilig om ze mee te nemen in een kinderstoeltje op de fiets. Is je kindje jonger dan 1 jaar oud? Probeer dan routes met veel hobbels te vermijden. Lees hier meer over veilig fietsen met baby.
Kinderen tot een jaar of drie kunnen in een fietszitje voorop de fiets. Zo houd je je kleintje goed in de gaten. Deze kinderzitjes voorop de fiets zijn geschikt voor kinderen tot 15 kilo. Je monteert ze aan de stuurpin van je fiets.
Fietszitje achter: peuters en kleuters
Op een gegeven moment wordt je kindje te groot voor een fietszitje voorop. Voor kinderen tot 22 kilo zijn er fietszitjes voor achterop de fiets. Deze zijn vastgemaakt aan de bagagedrager. Voordat je je kind in een kinderzitje achterop de fiets zet, is het verstandig om te controleren hoeveel gewicht de bagagedrager kan houden. De bagagedrager van een gewone stadsfiets kan meestal tot 25 kilo houden.
Is je kind zwaarder dan 25 kilo? Dan is het tijd dat hij zelf leert fietsen. Hoewel er ook zitjes zijn die kinderen tot 35 kilo kunnen dragen, houden de meeste bagagedragers dit gewicht niet.
Kinderzitjes oudere kinderen
Als je bagagedrager stevig genoeg is, kun je er een junior fietszitje op monteren. Dit type fietszitje is geschikt voor kinderen van 6 tot 10 jaar oud. Het is voorzien van een gordel, rugsteun en voetsteunen. Zo kan je kind toch nog met papa of mama meerijden op de fiets als dat nodig is.
Extra veiligheidsheidstips fietszitjes
Of je kind nu een baby, peuter of kleuter is, bepaalde veiligheidsmaatregelen zijn altijd handig om te nemen met fietszitjes.
Goede spaakbescherming: als een kind in een fietszitje zit, hangen zijn voetjes in de buurt van de spaken. Als de tenen of voeten van een kindje tussen de spaken komen, kan dit leiden tot nare verwondingen. Zorg daarom voor een stevige plaat tussen de spaken en de benen en voeten van je kind. Fietszitjes die voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344 hebben een ingebouwde spaakbescherming. Heb je geen zitje dat voldoet aan deze norm? Bevestig dan grote jasbeschermers op de fiets.
Zadelveerbescherming: wanneer de vingers van een speels jong kind in de buurt van zadelveren komen, is dat gevaarlijk. De vingers kunnen namelijk bekneld raken, wat behoorlijk pijn doet. Daarom is het verstandig om te zorgen voor zadelveerbescherming wanneer je je kind meeneemt in een fietszitje.
Een stevige standaard: een beweeglijk kind in of uit een fietszitje tillen kan lastig zijn. Dan is het wel zo handig dat de fiets stevig blijft stilstaan terwijl je dit doet. Een dubbele standaard voor de fiets is daarbij erg praktisch. Deze houdt de fiets stabiel overeind, zodat deze niet omvalt.
Alternatieven voor kinderstoeltjes op de fiets
Wil je je kind liever niet meenemen in een kinderstoeltje op de fiets? Dan zijn er ook andere opties om je kind veilig te vervoeren met de fiets. Bijvoorbeeld in een bakfiets of met een fietskar achter de fiets. Omdat deze ruimte bieden voor meerdere kinderen, kunnen broertjes of zusjes er ook gelijk bij. Een handige bonus: je kunt met een bakfiets of fietskar naast kinderen ook spullen vervoeren, zoals de boodschappen. Houd er wel rekening mee dat, als je een baby wilt vervoeren in de bakfiets of fietskar, je hier een babyschaal of autostoeltje in moet monteren.
Wil je je fiets of bakfiets verzekeren, inclusief accessoires zoals een fietszitje? Dat doe je bij Univé gemakkelijk met een fietsverzekering.