Hoe werkt wegenbelasting voor je camper?
Omdat een camper vaak maar enkele maanden per jaar wordt gebruikt, hoef je voor je camper minder wegenbelasting te betalen dan voor je auto.Tot 1 januari 2026 kun je in de meeste gevallen gebruikmaken van het kwarttarief wegenbelasting. Daarvoor moet je camper wel aan bepaalde inrichtingseisen voldoen. Welke voorwaarden dit zijn en wat er vanaf 2026 verandert, lees je op deze pagina.
Wegenbelasting camper
Als je camper aan bepaalde inrichtingseisen voldoet, kun je gebruikmaken van een bijzonder tarief wegenbelasting. Voor een camper zijn er drie tarieven voor de wegenbelasting:
- Geen wegenbelasting (camper van 40 jaar of ouder en campers die op elektriciteit of waterstof rijden).
- Het kwarttarief (campers tot 40 jaar oud). Dit betekent dat je maar 25 procent van de reguliere wegenbelasting hoeft te betalen.
- Het halftarief (campers die zakelijk worden verhuurd). Hierbij hoef je maar 50 procent van de reguliere wegenbelasting te betalen.
Inrichtingseisen camper
Om in aanmerking te komen voor het campertarief, moet je camper aan een aantal inrichtingseisen voldoen. Alleen de vermelding ‘kampeerauto’ of ‘kampeerwagen’ op het kentekenbewijs is hierbij niet genoeg. Ook gelden er een aantal inrichtingseisen. Zo moet de binnenruimte van de camper minimaal 170 cm hoog, 200 cm lang en 90 cm breed zijn. Dit geldt ook als de camper een uitklapbaar dak heeft, waarmee de binnenruimte kan worden verhoogd tot 170 cm. Daarnaast moet je camper het volgende hebben:
Minimaal 2 vaste zitplaatsen
Dit mogen de bestuurderszitplaats en bijrijderszitplaats zijn. Wel moeten deze stoelen kunnen draaien, zodat ze in de binnenruimte gebruikt kunnen worden.Een vaste tafel
Deze mag zo vastgemaakt zijn, dat je deze gemakkelijk kunt verwijderen.Slaapplaatsen voor minimaal 2 personen
De minimale afmetingen bij een tweepersoons slaapplaats zijn 180 cm lang en 110 cm breed. Bij 2 of meer aparte slaapplaatsen moeten deze minimaal 180 cm lang en 60 cm breed zijn.Minimaal 2 opbergkasten
Deze moeten vast zitten en afsluitbaar zijn.Keukenblok voor gebruik in de buitenruimte
Het werkblad moet minimaal 60 cm hoog zijn en er moet een ingebouwde spoelbak, kraan en afvoer aanwezig zijn.Een vast ingebouwde kookgelegenheid
Dit mag een gasstel of een fornuis zijn.
Fijnstoftoeslag oudere diesels
Voor oudere dieselcampers geldt vanaf 1 januari 2020 een fijnstoftoeslag op de wegenbelasting. Door deze toeslag betalen dieselauto’s, waarbij de fijnstofuitstoot hoger is dan 5 milligram per kilometer, ongeveer 15 procent meer wegenbelasting. Op deze manier wil de overheid het bezit en het gebruik van dieselauto’s minder aantrekkelijk maken.
Wegenbelasting berekenen
Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, hangt af van een aantal factoren. Dit zijn de provincie waarin je woont, hoeveel CO2 de camper uitstoot, de gewichtsklasse en het soort motor van de camper. Op de website van de Belastingdienst bereken je gemakkelijk zelf hoeveel wegenbelasting je voor je camper gaat betalen.
Zorgeloos op reis met de camperverzekering van Univé
Met de camperverzekering van Univé ben je goed verzekerd voor schade aan je camper. Hierbij bepaal je zelf hoe uitgebreid je verzekerd wilt zijn. Ook zie je meteen hoeveel premie je gaat betalen.
Met de dekking Verhuur camper ben je ook verzekerd als je jouw camper particulier wilt verhuren. Dit is alleen mogelijk als bij een All Risk camperverzekering in combinatie met Univé Pechhulp Nederland + Buitenland.