Ga naar inhoud

Welke soorten rijbewijzen zijn er?

In Nederland zijn er verschillende rijbewijzen die je kunt halen. Welk rijbewijs je hebt, bepaalt welke voertuigen je mag besturen. Op deze pagina lees je alles over de verschillende categorieën rijbewijzen en de regels die daarbij horen.

Soorten rijbewijzen

Er zijn verschillende rijbewijzen voor de voertuigen die in Nederland de weg op mogen. Denk bijvoorbeeld aan de auto, brommer of een tractor. Dit zijn de verschillende categorieën:

Als je 16 bent, mag je rijexamen doen voor het rijbewijs AM. Met dit rijbewijs mag je bromfietsen, scooters, snorfietsen en brommobielen besturen. Als je rijbewijs A of B al hebt, hoef je geen examen te doen voor het AM-rijbewijs. Deze krijg je dan automatisch.

Bestuur je een bromfiets of scooter die sneller gaat dan 45 kilometer per uur? Dan heb je een geel kenteken nodig en moet je een helm dragen. Je mag dan niet altijd op het fietspad rijden. Voor een scooter of snorfiets die maximaal 25 kilometer per uur gaat heb je een blauw kenteken nodig. Hiermee mag je wel gebruik maken van het fietspad.

Er zijn 3 verschillende varianten van het A-rijbewijs: A1, A2 en A3. Deze rijbewijzen zijn 10 jaar geldig. Welke je nodig hebt, hangt af van de motor die je wil gaan rijden.

● A1: een lichte motor van 125cc met een vermogen tot maximaal 11 kilowatt.

● A2: een middelzware motor met een maximaal vermogen van 35 kilowatt.

● A3: een zware motor met onbeperkt vermogen.

Rijbewijs B is het meest voorkomende rijbewijs en is 10 jaar geldig. Met dit rijbewijs mag je een auto besturen van maximaal 3.500 kilo. Je mag rijden met een aanhanger, onder bepaalde voorwaarden.

Je mag theorie-examen doen vanaf je 16e en lessen nemen vanaf 16,5 jaar oud. Als je 17 bent mag je examen doen. Haal je jouw rijbewijs op je 17e? Je mag dan de weg op, maar alleen als je een begeleider naast je hebt zitten. Vanaf je 18e mag je de auto zelfstandig besturen zonder begeleiding.

Wil je een voertuig besturen dat zwaarder is dan 3.500 kilo? Dan heb je vrachtwagen rijbewijs C nodig, wat het mogelijk maakt om een vrachtwagen te besturen. In deze categorie zijn 4 varianten:

● C1: Met dit rijbewijs mag je vrachtwagens en campers besturen die tussen de 3.500 en 7.500 kilo wegen. Je mag dan een aanhanger trekken die niet zwaarder is dan 750 kilo.

● C: Met dit rijbewijs mag je vrachtwagens besturen die meer 3.500 kilo wegen. Je mag dan een aanhanger trekken die niet zwaarder is dan 750 kilo.

● C1E: Met dit rijbewijs mag je een aanhanger trekken die zwaarder is dan 750 kilo, als het totale gewicht van de vrachtwagen en aanhanger niet zwaarder is dan 12.000 kilo.

● CE: Met dit rijbewijs mag je een aanhanger trekken die zwaarder is dan 750 kilo.

Het C1 en C1E rijbewijs mag je halen vanaf je 18e. Wil je het C of CE rijbewijs halen? Dan kun je beginnen zodra je 21 bent. De rijbewijzen zijn maximaal 5 jaar geldig.

Met deze rijbewijzen mag je niet beroepsmatig een vrachtwagen besturen. Wil je dit wel? Dan heb je een van deze rijbewijzen met code 95 nodig.

Als je een bus wilt besturen, heb je een rijbewijs D nodig. Hierin zijn 4 varianten:

● D1: Met dit rijbewijs mag je kleinere bussen besturen met maximaal 16 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Je mag een aanhanger trekken met je bus die niet zwaarder is dan 750 kilo.

● D: Met dit rijbewijs mag je bussen besturen die meer dan 8 zitplaatsen hebben. Ook mag je een aanhanger trekken die niet meer dan 750 kilo weegt.

● D1E: Met dit rijbewijs mag je kleinere bussen met maximaal 16 zitplaatsen besturen (exclusief de bestuurder) en een aanhanger die zwaarder is dan 750 kilo. Het totaalgewicht van bus en aanhanger mag dan niet zwaarder zijn dan 12.000 kilo.

● DE: Met dit rijbewijs mag je bussen besturen met meer dan 8 zitplaatsen en een aanhanger die zwaarder is dan 750 kilo.

Met deze rijbewijzen mag je niet beroepsmatig een bus besturen. Hiervoor heb je het rijbewijs met code 95 nodig. Het rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig en je mag hethalen vanaf je 18e.

Wil je een tractor op de openbare weg besturen? Dan heb je rijbewijs T nodig. Heb je jouw rijbewijs B gehaald voor 1 juli 2015? Dan krijg je het rijbewijs T automatisch bij je eerstvolgende verlenging. Je mag dit rijbewijs halen vanaf je 16e. Hiermee mag je ook andere voertuigen besturen, zoals een vorkheftruck of een bezemwagen.

Voor sommige aanhangers heb je een aanvullend rijbewijs E nodig. Ben je benieuwd welke aanhangers je mag trekken en wat de regels zijn? Lees er dan meer over op de informatiepagina over het trekken van een aanhanger.

Wat staat er op jouw rijbewijs?

Op jouw rijbewijs staat een aantal gegevens die belangrijk zijn om te weten. Op de voorkant staan jouw naam, geboortedatum, geboorteplaats en de gemeente waar je woont. Op de achterkant kun je nalezen welke rijbewijzen je hebt. Achter elke categorie staat aangegeven wanneer je deze rijbewijzen hebt gehaald en tot wanneer ze geldig zijn. Zo heb je niet voor iedere categorie een apart pasje nodig.

Puntenrijbewijs

Iedere bestuurder, beginnend of ervaren, krijgt een puntenrijbewijs. Dit houdt in dat je strafpunten krijgt als je rijdt onder invloed van alcohol of drugs. Bij 2 strafpunten ben je het rijbewijs kwijt.

Als je binnen 5 jaar tijd 2 keer aangehouden en veroordeeld wordt voor rijden onder invloed, krijg je strafpunten. Als het alcoholpromillage in je bloed bij de tweede aanhouding hoger is dan 1,3 promille, dan wordt je rijbewijs direct ingenomen. Is het lager, dan krijg je een strafpunt en begint de 5-jaarsperiode opnieuw.

Beginnersrijbewijs

Als je voor het eerst een rijbewijs haalt, krijg je een beginnersrijbewijs. Dat maakt het mogelijk om overtredingen door een beginnend bestuurder zwaarder te bestraffen. Het beginnersrijbewijs geldt voor de eerste 5 jaar van het rijbewijs en start met 2 punten. Maak je een verkeersovertreding in deze periode en word je staande gehouden? Dan wordt er een strafpunt afgetrokken. Bij de tweede keer ben je dus je rijbewijs kwijt. Voorbeelden van overtredingen zijn:

● Gevaar in het verkeer en/of een ongeluk veroorzaken met zwaar letsel of overlijden als gevolg.

● Sneller dan 30 kilometer te hard rijden op normale wegen, 40 kilometer te hard op snelwegen.

● Bumperkleven bij snelheden hoger dan 80 kilometer per uur.

● Verkeersregels niet goed opvolgen en daardoor materiaal- en/of letselschade veroorzaken.